Origami vouwen: Leer het of vergroot je vaardigheden!

Origami modellen vouwen wordt steeds populairder onder kinderen en volwassenen. Met papier kan je bijvoorbeeld origami dieren en bloemen vouwen. Onder andere de kraanvogel en de vlinder zijn populaire origami modellen om te vouwen. Aan de hand van origami voorbeelden en een stappenplan kom je een heel eind. Het vouwen van origami modellen kan makkelijk, maar ook moeilijk zijn. Het ligt er natuurlijk aan wat je precies wil vouwen. Wij geven je in dit artikel een goede manier om origami modellen te leren vouwen of je vaardigheden te vergroten. Ook geven we een tip waar je eenvoudig origami papier kan kopen. Lees lekker verder!

Wat is origami?

Origami is de kunst van het papiervouwen. De naam is afkomstig van de Japanse woorden “ori” (vouwen) en “kami” (papier). Vlak na de uitvinding van het papier ontstond origami in China.

Uiteindelijk is de kunst van het papiervouwen in Japan terechtgekomen en hier is origami ontstaan zoals we het nu kennen. De populariteit van origami blijft ieder jaar stijgen wereldwijd en jong en oud gaan steeds meer de kunst van het papiervouwen ontdekken.

Je kan van allerlei soorten origami modellen vouwen, denk bijvoorbeeld aan dieren, bloemen, vliegtuigjes, bootjes, sterren en cartoons. Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk.

Zelfs een origami olifant lijkt levensecht:

Origami dieren - Olifant

Het bovenstaande origami voorbeeld, waarin de olifant wordt gevouwen met papier, gaat wel heel snel. Normaal leer je aan de hand van een duidelijk origami stappenplan hoe je een model vouwt.

Voor beginners is het aan te raden om eerst een makkelijk origami model te vouwen. Van daaruit kan je steeds een stapje verder gaan en uiteindelijk ben je klaar om een moeilijk origami model te vouwen.

Wist je dat de kraanvogel één van de meest gevouwen origami modellen is? Ze brengen namelijk geluk in Japan. Het verhaal dat als je 1000 kraanvogels vouwt je een wens mag doen is bekend in heel de wereld. Ook de fortune teller (Happertje) wordt veel gevouwen wereldwijd.

Benodigdheden

In principe heb je niet veel nodig om origami modellen te vouwen. Natuurlijk heb je papier nodig. Met bijvoorbeeld een stukje van een A4’tje of met geld zou je al een origami model kunnen vouwen, maar speciaal origami papier is het beste.

In “Origami papier kopen” lees je waar je dit eenvoudig kan bestellen. Origami papier geeft echt de beste kwaliteit aan de origami modellen en maakt het vouwen makkelijker.

Verder is het handig als je een vlakke tafel gebruikt, waardoor je nauwkeuriger kan vouwen. Je moet ook echt de tijd nemen bij het vouwen van een origami model. De eerste paar keren zullen misschien mislukken, maar als je doorzet, dan ga je echt resultaten zien.

Wil je origami modellen niet alleen maar vouwen, maar ook nog mooier maken? Dan zijn kleurpotloden, stiften, een schaar en lijm (Pritt stiften) handig om in huis te hebben.

Uit het niets (goede) origami modellen vouwen is maar voor weinigen weggelegd. Daarom is het aan te raden om origami voorbeelden en een stappenplan te gebruiken.

Origami voorbeeld met geld

Origami voorbeelden

Zoals we al eerder hebben gezegd, is het goed om aan de hand van origami voorbeelden origami modellen te leren vouwen. Ook zou je als meer ervaren origami vouwer je vaardigheden kunnen uitbreiden met moeilijke origami voorbeelden.

Alleen met voorbeelden kom je misschien niet zo heel ver, maar het is wel inspirerend. Met een duidelijk origami stappenplan kan je de voorbeelden echt na gaan vouwen.

Verschillende origami kunstenaars hebben boeken gemaakt, waarin prachtige en duidelijke origami voorbeelden en stappenplannen staan. Hierdoor kan je de mooiste origami modellen vouwen, zoals dieren en bloemen.

In “Goede manier om origami modellen te leren vouwen of je vaardigheden te vergroten” lees je daar meer over.

Origami vouwen: Dieren

Veel origami vouwers vinden het leuk om een dier als origami model te vouwen. Zowel voor beginners als meer ervaren origami vouwers is het leuk en goed te doen.

Hieronder zie je goede video’s waarmee jij een origami kraanvogel en een vlinder kan vouwen. Met deze origami voorbeelden is het vrij makkelijk om de origami dieren te vouwen.

Origami kraanvogel vouwen

Een trouwe lezer van Goede Boekentips heeft de origami kraanvogel proberen te vouwen en dit is het resultaat:

Origami kraanvogel gevouwen

Origami vlinder vouwen

Wij van Goede Boekentips hebben ook geprobeerd om de origami vlinder te vouwen en dit is het resultaat:

Origami vlinder gevouwen

Origami vouwen: Bloemen

Ook origami bloemen zijn erg geliefd door origami vouwers om te vouwen. Het is mooi als decoratie voor je huis of bijvoorbeeld om cadeau te geven.

Een (makkelijk) voorbeeld om een origami bloem te vouwen mag niet ontbreken in dit artikel:

Goede manier om origami modellen te leren vouwen of je vaardigheden te vergroten

Zoals je al hebt gezien, kan het een goede manier zijn om met video’s origami modellen te leren vouwen of je vaardigheden te vergroten. Echter kunnen video’s soms ook onduidelijk zijn en te snel gaan.

Verschillende wereldberoemde origami kunstenaars, zoals Robert J. Lang en John Montroll, hebben geweldige boeken gemaakt met hele duidelijke origami voorbeelden en stappenplannen. Je kan met boeken zowel makkelijke als moeilijke origami modellen vouwen. Er zijn geschikte boeken voor beginners en meer ervaren origami vouwers.

Kies één of meerdere boeken uit in het artikel “De beste origami boeken voor kinderen en volwassenen” en ga lekker aan de slag. Door de duidelijke uitleg van de origami kunstenaars is het een feest om origami modellen te vouwen.

Het vouwen van origami dieren (Zoals de kraanvogel en een vlinder) en bloemen komt uiteraard weer aan bod in de boeken. Verder leer je nog veel meer verschillende soorten origami modellen vouwen! Kijk vooral even wat de beste origami boeken zijn en welke het beste bij jouw wensen passen.

Origami papier kopen

Origami papier maakt de kwaliteit van de origami modellen beter en het vouwen is makkelijker. Wil jij gaan beginnen met origami modellen vouwen en het ook goed doen? Dan is origami papier kopen zeker aan te raden.

Op Bol.com vind je verschillende soorten origami papier. Er zit vast en zeker origami papier tussen dat past bij de origami modellen die je wil vouwen.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie