Papiaments leren: De beste boeken en cursussen voor beginners!

Wil jij Papiaments leren? Dan zit je hier goed! Hier vind je de beste boeken en cursussen voor beginners die Papiaments willen leren. We geven je alvast een mini-cursus Papiaments met veelvoorkomende woorden en zinnen. Papiaments voor beginners hoeft niet lastig te zijn met de juiste boeken en cursussen. Een Papiaments woordenboek is ook altijd handig. Lees lekker verder!

Wat is Papiaments?

Op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao wordt Papiaments gesproken. Dit worden ook wel de ABC-eilanden genoemd. Ook op het Venezolaanse schiereiland Paraguaná wordt er Papiaments gesproken.

Wereldwijd spreken ongeveer 250.000 mensen Papiaments. Ook in Nederland spreken sommige mensen de taal, voornamelijk mensen die komen uit Aruba, Bonaire of Curaçao.

Uit de statistieken van zoektermen op Google blijkt dat sommige mensen “Antilliaans leren” opzoeken op Google. Antilliaans is echter geen taal en de kans is groot dat je “Papiaments leren” bedoeld, als je dit hebt opgezocht.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar hoe het Papiaments is ontstaan, maar nog niemand weet hoe dat precies is gebeurd. Wel hebben onderzoekers enig idee hoe de taal is ontstaan.

In de 17e eeuw was de slavernij volop aan de gang en werden er slaven verhandeld op Curaçao. Veel slaven kwamen uit Afrika. Naar verluidt gebruikten de slaven Papiaments om met elkaar te kunnen communiceren.

Papiaments is een creooltaal. In het begin van de slavernij waren de Portugezen en Spanjaarden erg actief. Vandaar dat er ook veel Portugese en Spaanse invloeden in het Papiaments zijn. Doordat later onder andere Nederland zich ook in de slavenhandel mengde, heeft het Papiaments ook invloeden van de Nederlandse taal.

Frans, Engels, Duits en Deens hebben ook hun sporen nagelaten in het Papiaments door de slavenhandel. De slaven kwamen veelal uit West-Afrika, dus die talen hebben ook een rol gespeeld in het vormen van het Papiaments. Het Papiaments is een mix van allerlei talen door elkaar.

Mix gebarentaal

Papiamento en Papiamentu

We hebben het over Papiaments gehad, maar wat is dan Papiamento en Papiamentu? Papiamento en Papiamentu zijn twee vormen van het Papiaments. In spelling verschillen ze van elkaar.

Op Bonaire en Curaçao wordt er Papiamentu gesproken en op Aruba Papiamento.

Mini-cursus Papiaments woorden en zinnen

In deze mini-cursus Papiaments ga je een paar veelvoorkomende woorden en zinnen leren. Het is leuk en handig om dit alvast te weten. Wil je nog meer woorden gaan leren? Dan is een Papiaments-Nederlands woordenboek heel handig. Papiaments leren voor beginners is makkelijker met een Papiaments woordenboek erbij met een vertaling of verklaring van woorden in het Nederlands.

NederlandsPapiaments
HalloHalo
JaSi
NeeNo
WelkomBon bini
DankjeDanki
AlsjeblieftPor fabor
LiefjeDushi
Hoe gaat het?Kon ta bai?
Hoe heet je?Kon yama bo?
Ik ben..Mi nomber ta..
Leuk je te zienContento di mira bo
Ik hou van jeMi ta stimabo

De beste boeken en cursussen om Papiaments te leren voor beginners

Door de mini-cursus Papiaments weet je nu al een paar woorden en zinnen. Maar nu is het tijd voor het echte werk!

Papiaments leren is leuker en makkelijker met goede boeken en cursussen voor beginners. Hier ga je de beste Papiaments boeken en cursussen vinden.

Basiscursus Papiaments

Basiscursus Papiaments is de meest complete Papiaments cursus in Nederland voor beginners. Zowel voor zelfstudie als klassikaal is deze cursus uitermate geschikt.

Het is een compleet leerpakket en bevat een cursusboek, een hulpboek en twee audio-cd’s. Luisteroefeningen en de uitspraak zijn ook zeer belangrijk bij het leren van het Papiaments, dat ga je goed leren door de audio-cd’s.

Verder ga je de spellingsregels beter begrijpen en de grammatica. De oefeningen zijn erg leerzaam en zorgen ervoor dat jij goed Papiaments leert spreken, schrijven en begrijpen.

Basiscursus Papiaments (Igma van Putte) boek

Stap voor stap – Papiaments

Stap voor stap – Papiaments vormt een uitstekend leerpakket voor beginners die Papiaments willen leren. Het pakket bevat een cursus- en theorieboek.

In dit leerpakket wordt Papiamento behandeld, de vorm van Papiaments die gesproken wordt op Aruba. Door het leerpakket leren beginners op een leuke en makkelijke manier Papiaments spreken en begrijpen.

De schrijf- en spreekoefeningen zijn erg leerzaam. Je leert Papiaments spreken en begrijpen. Op Bol.com lees je meer over dit leerpakket.

Stap voor stap - Papiaments Cursusboek (Mario Dijkhoff) boek

Groot Woordenboek Papiaments-Nederlands

Een woordenboek klinkt misschien ouderwets, maar voor beginners kan het echt superhandig zijn. Op internet zijn er ook niet echt goede vertaalmachines die woorden en zinnen van en naar het Papiaments kunnen vertalen. Groot Woordenboek Papiaments-Nederlands biedt uitkomst.

Veel mensen blijken ook te zoeken op Google naar “Antilliaans woordenboek”. Ben jij die persoon? Dan bedoel je waarschijnlijk een Papiaments woordenboek.

Een Papiaments woordenboek met Nederlandse vertalingen is nooit verkeerd als je echt serieus deze mooie taal wil leren.

Groot Woordenboek Papiaments-Nederlands (F. van Putte) boek

Dikshonario/Woordenboek

Dikshonario/Woordenboek is een ander goed Papiaments-Nederlands en Nederlands-Papiaments woordenboek. Voor degenen die Papiaments willen leren is het een handig woordenboek, maar ook voor degenen die Nederlands willen leren.

Het woordenboek bevat de verschillende spellingen van Aruba, Bonaire en Curaçao. Ook worden de uitspraakregels behandeld.

Dikshonario/Woordenboek (Mario Dijkhoff) boek

Hopelijk ga je lekker aan de slag met Papiaments leren en je zal zien dat je het snel onder de knie krijgt!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie