Populaire kinderboeken: Je vindt ze hier voor alle leeftijden!

Ben je op zoek naar een populaire kinderboeken of ben je gewoon nieuwsgierig? Hier ga je de meest populaire kinderboeken vinden! We maken onderscheid tussen kinderboeken die geschikt zijn voor de onder-, midden- en bovenbouw op de basisschool. Ook staan er populaire kinderboeken voor de middelbare school bij. Lees lekker verder!

Kinderboeken top 3 onderbouw basisschool (4 t/m 6 jaar)

In de onderbouw kunnen de meeste kinderen nog niet lezen, maar ze beginnen hier wel al met de voorbereiding op het leren lezen. Onder andere het voorlezen van boeken is heel goed voor de leesontwikkeling van kinderen in de onderbouw op de basisschool.

Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp)

Als je nu jonge kinderen hebt die ongeveer tussen de 4 en 6 jaar oud zijn, dan is de kans groot dat je zelf ook nog bent voorgelezen uit de Jip en Janneke boeken door je eigen ouders.

In 1953 verschenen de eerste Jip en Janneke verhalen. Ondanks dat de verhalen al zo lang bestaan, blijven ze razendpopulair onder jonge kinderen.

De jonge kinderen van nu kunnen later hun kinderen weer voorlezen uit Jip en Janneke boeken. De verhalen blijven leuk! Eigenlijk mag Jip en Janneke niet ontbreken in een kinderkamer.

Jip en Janneke beleven altijd leuke avonturen en het is zo geschreven dat het ontzettend leuk is voor kinderen. Aan de reviews is te zien dat Jip en Janneke nog steeds erg in de smaak valt.

Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp) boek

De Gruffalo (Julia Donaldson)

Wereldwijd zijn er miljoenen boeken verkocht van De Gruffalo. Ouders vinden het erg leuk om uit voor te lezen en kinderen vinden de verhalen geweldig.

De illustraties in De Gruffalo zijn erg mooi en sluiten uitstekend aan bij de verhaallijn. Er valt genoeg te ontdekken in de prachtige illustraties.

Het verhaal gaat over een muisje die veel vijanden heeft, zoals de vos en een slang. Het muisje verzint een monster, de Gruffalo, om zijn vijanden af te schrikken. Maar dan bestaat de Gruffalo opeens echt..

De reviews over het boek zijn heel erg positief.

De Gruffalo (Julia Donaldson) boek

De mooiste vis van de zee (Marcus Pfister)

De illustraties in De mooiste vis van de zee springen erg in het oog. Vooral de glinsterende schubben van de vis, genaamd Regenboog, zijn erg fascinerend voor kinderen.

Nog belangrijker is dat kinderen er ook een wijze les uit halen. Regenboog is trots en ijdel en heeft geen vrienden. Pas als hij aardiger wordt en meer gaat delen, gaat hij meer vrienden maken.

Kinderen leren onder andere dat vriendschappen maken belangrijk is. Aardig zijn en delen hoort daar ook bij. Voor ouders is het leuk om met kinderen te praten over wat goede en slechte eigenschappen zijn en hoe je vrienden maakt.

Het is zeker een pareltje onder de populaire kinderboeken. Bij sommige ouders werd dit boek voorgelezen in hun eigen jeugd en nu lezen ze het weer voor aan hun eigen kinderen.

De mooiste vis van de zee (Marcus Pfister) boek

Kinderboeken top 3 middenbouw basisschool (6 t/m 9 jaar)

Nu begint eigenlijk pas het echte werk. Kinderen gaan echt leren lezen. Ook leren de kinderen over spelling en grammatica. De eerste stapjes worden gezet. Goede boeken kunnen bijdragen aan het leerproces.

De Gorgels (Jochem Myjer)

Jochem Myjer is een komiek, maar hij blijkt ook heel goed te kunnen schrijven. De Gorgels is in 2016 in de prijzen gevallen. het boek heeft namelijk de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen.

Voor kinderen in de middenbouw van de basisschool is het een heel gaaf boek om te lezen. Naast dat het verhaal leuk is, is het ook nog eens goed voor de leesvaardigheden van kinderen.

Het verhaal gaat over Melle die midden in de nacht een vreemd wezentje op de rand van zijn bed ziet. Hij vertelt aan iedereen dat hij het vreemde wezentje heeft gezien, maar niemand gelooft hem..

Lees op Bol.com meer over het boek. De reviews over De Gorgels zeggen eigenlijk al genoeg. Mensen zijn lovend.

De Gorgels (Jochem Myjer) boek

De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen (Andy Griffiths)

Het begon ooit met De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Het was wereldwijd een groot succes en daarom zijn er vervolgboeken gekomen. Nu zijn er inmiddels 117 verdiepingen in de boomhut.

Het spannende verhaal is voor de beginnende lezer goed te volgen. De tekeningen in het boek maken alles duidelijker. Als kinderen nog niet alles snappen, is het verhaal ook goed via de tekeningen te volgen. Humor is ook volop aanwezig in het boek.

De hoofdpersonen zijn Andy en Terry. Ze hebben weer 13 verdiepingen toegevoegd aan hun fantasierijke boomhut en maken allerlei avonturen mee.

Op Bol.com lees je meer over het boek. Kinderen hebben echt plezier tijdens het lezen van dit boek. Daardoor gaan kinderen meer lezen en dat bevordert de leesvaardigheden.

De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen (Andy Griffiths) boek

Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl)

Deze klassieker kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje met populaire kinderboeken. De legendarische schrijver Roald Dahl heeft fantastische kinderboeken geschreven en Sjakie en de chocoladefabriek is daar één van.

Zelfs kinderen die helemaal niet van lezen houden, gaan dit boek leuk vinden. Roald Dahl heeft het op zo’n manier geschreven dat het kinderen blijft boeien.

Het verhaal gaat over Sjakie die een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola. Deze toegangskaart geeft toegang tot de meest fascinerende chocoladefabriek van Willie Wonka. In de chocoladefabriek krijgt Sjakie een rondleiding en hij maakt daar allerlei avonturen mee.

Roald Dahl wordt door velen gezien als de beste kinderboekenschrijver ter wereld. Veel kinderen waarderen zijn boeken ook door er bijvoorbeeld boekbesprekingen over te houden.

Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl) boek

Kinderboeken top 3 bovenbouw basisschool (9 t/m 12 jaar)

In de bovenbouw op de basisschool gaat het niveau qua spelling en grammatica omhoog. Tekstbegrip wordt belangrijker. Ook gaan leerlingen meer boekbesprekingen houden. De onderstaande boeken kunnen bijdragen aan het leerproces.

De brief voor de koning (Tonke Dragt)

De brief voor de koning is uitgebracht in 30 talen en Netflix heeft het verfilmd. Dit is het eerste Nederlandstalige boek dat door Netflix is verfilmd! Hieraan zie je wel dat het absoluut bij de populaire kinderboeken hoort.

De schrijfster Tonke Dragt is geboren in Indonesië en is later met de familie Dragt terug naar Nederland gekomen. Ze heeft een bezetting door de Japanners meegemaakt en werd opgesloten met andere Nederlanders in een kamp. Toen is ze voor het eerst een soort van “boeken” gaan schrijven.

Tiuri is de hoofdpersoon in het boek. Hij is bijna een ridder. Nog één nacht tot de ridderslag en daardoor moet hij in alle rust de nacht doorbrengen. Maar dan hoort hij een stem. Hij doet de deur open en een oude man geeft hem een brief. Deze brief moet hij aan de koning bezorgen. Dit kan hem zijn leven kosten..

Lees op Bol.com meer over het boek. Wereldwijd zijn lezers razendenthousiast over dit boek.

De brief voor de koning (Tonke Dragt) boek

Het Ministerie van Oplossingen (Sanne Rooseboom)

Het Ministerie van Oplossingen is geschreven door Sanne Rooseboom. Ze heeft meerdere goede kinderboeken geschreven en staat bekend als een goede kinderboekenschrijfster.

Nina, Alfa en Ruben zijn de hoofdpersonen in het boek. Ze gaan echt een beetje voelen als vrienden en je gaat met ze meeleven. Dit zorgt ervoor dat kinderen graag door willen blijven lezen in dit boek.

Nina’s vader is postbode en ze vindt een brief aan het Ministerie van Oplossingen. Dat Ministerie bestaat helemaal niet en daarom kan de brief ook niet bezorgd worden. De brief komt van Ruben die gepest wordt. Nina en een vriendin Alfa besluiten om Ruben te gaan helpen en zelf een Ministerie van Oplossingen op te richten.

Op Bol.com lees je meer over het boek. Kinderen vinden het boek erg leuk.

Het Ministerie van Oplossingen (Sanne Rooseboom) boek

Matilda (Roald Dahl)

Ook deze klassieker van Roald Dahl kan niet ontbreken bij de meest populaire kinderboeken in deze lijst. Vele ouders die nu jonge kinderen hebben, zullen het boek waarschijnlijk ook nog wel kennen.

Roald Dahl doet zijn naam bij dit boek ook weer eer aan. Vanaf de eerste tot de laatste bladzijde blijft het verhaal boeien. Matilda is ook verfilmd.

Matilda is een hoogbegaafd meisje. Haar ouders en het hoofd van de school kunnen hier niet goed mee omgaan en behandelen haar slecht. Dan ontdekt Matilda dat ze bijzondere krachten heeft en daarmee pakt ze onder andere haar ouders en het hoofd van de school terug.

Wereldwijd vinden kinderen het boek en de film fascinerend. Ouders hebben het verhaal vaak gelezen toen ze jonger waren en nu zijn hun kinderen aan de beurt.

Matilda (Roald Dahl) boek

Kinderboeken top 3 middelbare school (12 t/m 18 jaar)

Op de middelbare school is het onder andere belangrijk dat leerlingen grote stukken tekst goed kunnen begrijpen. Spelling en grammatica komt ook weer aan bod, maar is dan van een hoger niveau dan op de basisschool. Ook gaan leerlingen boeken lezen in andere talen, zoals Engels en Frans.

Harry Potter en de Steen der Wijzen (J.K. Rowling)

Als je nog nooit van Harry Potter hebt gehoord, dan heb je wel heel lang onder een steen gelegen. Er zijn meerdere Harry Potter boeken en dit zijn één van de meest verkochte boeken wereldwijd.

Ook de films zijn erg populair. Niet alleen voor kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar is Harry Potter geweldig, maar ook voor volwassenen. Voor middelbare scholieren zou het ook goed zijn om dit boek in het Engels te lezen.

Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste Harry Potter boek. Harry Potter is uiteraard de hoofdpersoon. Hij gaat naar Zweinsteins Hogeschool en leert daar onder andere meer over toverdranken en monsters. Hij gaat het ook opnemen tegen de vijand Voldemort, een hele gevaarlijke tovenaar.

Eigenlijk hoef je niet meer aan te tonen hoe enthousiast lezers wereldwijd zijn over dit boek, maar op Bol.com kan je alsnog naar de reviews kijken.

Harry Potter en de Steen der Wijzen (J.K. Rowling) boek

Spijt! (Carry Slee)

Carry Slee is een bekende Nederlandse schrijfster. Ze heeft vele jeugdboeken geschreven en die zijn geliefd in heel Nederland. Ook heeft ze enkele boeken voor volwassenen geschreven.

Spijt! is niet alleen goed voor de leesvaardigheid, het geeft middelbare scholieren ook een andere belangrijke les mee. Pesten kan namelijk grote gevolgen hebben en daar leren kinderen van in dit boek. Zowel voor pesters als voor degenen die gepest worden is het leerzaam.

Het verhaal gaat over Jochem die wordt gepest in de 2e klas van de middelbare school. David ziet de pesterijen wel, maar zegt er niet zoveel van. Opeens krijgen ze te horen dat Jochem niet is teruggekomen van een klassenavond. Ondanks dat David niet meedeed aan de pesterijen, voelt hij zich toch schuldig. Hij wil Jochem gaan zoeken met een vriendin. Misschien zijn ze al te laat..

Veel lezers spreken hun waardering uit over het boek. Het wordt aangeraden om te gaan lezen op middelbare scholen, zodat iedereen ervan kan leren.

In “Boeken over pesten” vind je meer boeken over pesten voor kinderen.

Spijt! (Carry Slee) boek

Het leven van een loser (Jeff Kinney)

Wereldwijd hebben vele kinderen Het leven van een loser al gelezen. Ook bij middelbare scholieren die niet van lezen houden, slaat het boek aan.

Vooral de vele leuke cartoons en de humor maken het een stuk leuker om te lezen. Ook komen er doorsnee problemen aan bod op de middelbare school. Hier zullen veel middelbare scholieren zich in herkennen.

Het boek gaat over Bram Botermans. Hij houdt een logboek bij, dat is wat anders dan een dagboek. Een dagboek vindt Bram namelijk maar niks. In het logboek beschrijft Bram wat hij allemaal meemaakt op de middelbare school.

Het leven van een loser hoort zeker bij de populaire kinderboeken. Wat vooral opvalt is dat het lekker wegleest voor kinderen, zelfs voor kinderen die niet van lezen houden.

Het leven van een loser (Jeff Kinney) boek

Meer populaire kinderboeken kopen + andere aanraders

Hierboven heb je populaire kinderboeken gezien voor alle leeftijden. Er zal ongetwijfeld een goed kinderboek voor jou tussen zitten, maar misschien wil je nog wel verder kijken?

Op Bol.com staan de beste kinderboeken. Je bestelt de kinderboeken eenvoudig en je hebt het meestal snel in huis.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je om te lezen:

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie