De beste schaakboeken voor beginners en gevorderden

Je gaat hier de beste schaakboeken voor beginners en gevorderden vinden. Beginners kunnen leren schaken met deze boeken en gevorderden kunnen hun vaardigheden vergroten, bijvoorbeeld met een boek meer leren over schaakopeningen. Ook staan er schaakboeken voor kinderen bij om te leren schaken. Er staan zowel Nederlandstalige als Engelstalige schaakboeken tussen. Tot slot geven we een tip waar je nog meer boeken over schaken kan bekijken en kopen/bestellen. Door de Netflixserie The Queen’s Gambit is schaken in Nederland en ook wereldwijd weer populairder geworden. Meer mensen gaan nu deze mooie denksport (her)ontdekken. Jij ook?

De beste schaakboeken voor beginners om te leren schaken

Leren schaken voor beginners is ideaal met schaakboeken. Wij hebben daarom de beste schaakboeken voor beginners op een rijtje gezet om te leren schaken.

Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen.

1. Schaken voor dummies (James Eade)

De “… voor dummies” boeken ken je vast wel. Over elk onderwerp is er tegenwoordig wel een “… voor dummies” boek verkrijgbaar. Schaken voor dummies mag daarom uiteraard niet ontbreken!

Je gaat echt vanaf scratch alles leren over schaken. Onder andere de betekenis van de schaakstukken en wat je ermee kan doen, de regels, verschillende technieken en de beste spelers aller tijden komen ter sprake.

Kijk in het inkijkexemplaar op Bol.com wat er allemaal nog meer in dit schaakboek staat. Voor beginners is dit volgens ons het beste schaakboek om te leren schaken!

Schaken voor dummies (James Eade) boek

2. Lekker schaken stap 1 (R. Brunia en C. van Wijgerden)

Lekker schaken stap 1 is onderdeel van een serie schaakboeken waarmee beginners kunnen leren schaken. Het is een officiële leermethode van de KNSB.

Door de duidelijke uitleg en oefeningen leer je de basisbeginselen van het schaken op een leuke en makkelijke manier. Dit boek is zowel geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder als volwassenen.

In dit eerste boek uit de serie gaat het in verschillende lessen onder andere over de volgende onderwerpen:

 • Het schaakbord
 • De loop van de stukken
 • Aanval en slaan
 • Verdedigen
 • De rokade
 • Mat zetten met de dame

In het inkijkexemplaar op Bol.com kan je alle lessen zien. Beginners zijn erg enthousiast en leren al snel schaken.

Lekker schaken stap 1 (R. Brunia en C. van Wijgerden) boek

3. Bobby Fischer teaches chess (Bobby Fischer, Stuart Margulies en Donn Mosenfelder)

Bobby Fischer wordt door velen als één van de grootste schakers aller tijden gezien. Zijn boek Bobby Fischer teaches chess hoort bij de beste schaakboeken voor beginners om te leren schaken.

Absolute beginners kunnen leren schaken met dit boek. Door middel van vragen en antwoorden leer je schaken en word je steeds beter. De schaakpuzzels zijn leuk en leerzaam.

Wanneer je het boek van voren naar achteren hebt gelezen, kan je het omdraaien en verder gaan met de puzzels in de andere richting. Wereldwijd hebben vele mensen leren schaken door dit boek.

Bobby Fischer teaches chess (Bobby Fischer, Stuart Margulies en Donn Mosenfelder) boek

De beste schaakboeken voor gevorderden

Voor gevorderden zijn schaakboeken een hele goede manier om hun vaardigheden te vergroten, zoals meer vaardigheden krijgen via een boek met de schaakopening. Daarom hebben wij de beste schaakboeken voor gevorderden op een rijtje gezet.

Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen.

1. How to reassess your chess (Jeremy Silman)

How to reassess your chess is vooral geschikt voor mensen die weten hoe het spelletje werkt en al een poosje schaken. Ben jij die persoon en wil jij je niveau naar een hoger level tillen? Dan is dit boek geschikt voor jou!

Jeremy Silman leert je een goede denkwijze aan in verschillende situaties. Door het boek ga je eerder zien welke zet het beste is voor de situatie waar je in zit. Je leert echt denken als een meester.

De puzzels zijn een goede training en zorgen er echt voor dat je een betere schaker wordt. Vele schakers wereldwijd zijn al beter geworden door dit boek.

How to reassess your chess (Jeremy Silman) boek

2. De wereld van de schaakopening deel 1 (Paul van der Sterren)

De meeste schakers denken goed na met welke schaakopening ze moeten beginnen. Er zijn verschillende boeken over schaakopeningen, maar De wereld van de schaakopening deel 1 is de meest duidelijke.

In dit geval praten we over deel 1. Er zijn in totaal drie delen. In deel 1 komen de belangrijkste openingen aan bod.

Zowel voor beginners als gevorderden is het een interessant boek. Vele schakers in Nederland hebben door dit schaakboek hun kennis over openingen vergroot.

De wereld van de schaakopening deel 1 (Paul van der Sterren) boek

3. Silman’s complete endgame course (Jeremy Silman)

Silman’s complete endgame course is een ander boek in dit rijtje van de beste schaakboeken voor gevorderden van Jeremy Silman. Hij is een Amerikaanse internationale schaakmeester en heeft goede schaakboeken geschreven.

Zowel beginners als gevorderden leren door dit boek meer over het eindspel. Door het ratingsysteem kan je gelijk zien wat voor jou eventueel te makkelijk is en dat scheelt frustratie. Je kan daardoor gelijk door naar de hoofdstukken die voor jou geschikt zijn.

Je eindspel gaat gegarandeerd beter worden! Wereldwijd hebben vele schakers al hun eindspel verbeterd door dit boek.

Silman's complete endgame course (Jeremy Silman) boek

De beste schaakboeken voor kinderen om te leren schaken

Voor kinderen is het ook heel leuk om te leren schaken. Met speciale schaakboeken voor kinderen is leren schaken voor kinderen erg leerzaam en niet lastig.

Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen.

1. Schaken voor de jeugd (Sabrina Chevannes)

Leeftijd: Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar

Met het boek Schaken voor de jeugd is het een feestje voor kinderen om te leren schaken! De puzzels, spelletjes en oefeningen maken het erg leuk en leerzaam.

Bijvoorbeeld de oefeningen Tikkertje, Pionnenoorlog, Paraderende paarden en Paardenritje komen voorbij. Kinderen leren daardoor meer over schaakcoördinaten, schaakpatronen en bijzondere trucjes om schaakwedstrijden te winnen.

Kinderen zijn erg enthousiast over het boek en worden al snel goede schakers. Wordt jouw kind de volgende schaakmeester?

Schaken voor de jeugd (Sabrina Chevannes) boek

2. Oom Jan leert zijn neefje schaken (Alb. Loon en Dr. M. Euwe)

Leeftijd: Vanaf ca. 10 jaar

Oom Jan leert zijn neefje schaken is oorspronkelijk gepubliceerd in 1939 en al decennialang één van de beste schaakboeken voor kinderen om te leren schaken. In dat jaar werd de schrijver Max Euwe ook wereldkampioen schaken.

Het boek is vooral bedoeld voor jongeren vanaf 10 jaar die nog nooit geschaakt hebben. In verhaalvorm leert de jeugd op spelenderwijs schaken.

De meeste schaakboeken zijn te ingewikkeld voor kinderen, maar dit schaakboek brengt daar verandering in. Kinderen krijgen door het boek echt zin om te schaken en gaan het spelletje goed begrijpen.

Oom Jan leert zijn neefje schaken (Alb. Loon en Dr. M. Euwe) boek

3. Schaakmat (Hervé Debaene)

Leeftijd: Vanaf ca. 9 t/m 14 jaar

Met het boek Schaakmat reizen kinderen 1000 jaar terug in de tijd en in verhaalvorm wordt er op een leuke manier schaken aangeleerd.

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het schaakbord
 • Het schaakspel
 • De schaakstukken
 • Aanvallen
 • Verdedigen
 • Schaakmat
 • De rokade

Ook de oefeningen zijn erg leerzaam. Kinderen raken door het boek enthousiast over schaken en snappen hoe ze moeten spelen.

Schaakmat (Hervé Debaene) boek

Nog meer boeken over schaken

Hierboven heb je de beste schaakboeken voor beginners en gevorderden gezien. Beginners kunnen leren schaken met deze boeken en gevorderden hun vaardigheden vergroten, bijvoorbeeld met een boek over schaakopeningen.

Er staan zowel Nederlandstalige als Engelstalige schaakboeken bij. Ook heb je de beste schaakboeken voor kinderen gezien, zodat kinderen ook kunnen leren schaken.

De Netflixserie The Queen’s Gambit heeft ervoor gezorgd dat meer mensen willen gaan schaken. Wil jij ook gaan leren schaken door deze serie?

Misschien wil je toch nog verder kijken naar nog meer boeken over schaken. Op Bol.com staan er nog meer! Schaakboeken kopen/bestellen is op Bol.com heel eenvoudig.

Weet je zelf nog een goed boek over schaken dat absoluut in één van de bovenstaande rijtjes hoort te staan? Dan horen we dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie