Tekenboeken: De beste boeken om te leren tekenen!

Ben je op zoek naar de beste tekenboeken? Hier staan de beste boeken om te leren tekenen voor kinderen en volwassenen op een rijtje! Er komen verschillende tekenboeken langs, zoals het leren tekenen van paarden, cartoons tekenen of gewoon alleen met de basis beginnen. Voor ieder is er wel wat wils. Onder andere aan de hand van mooie tekeningen stap voor stap natekenen leer je als beginner veel. Door het leren van de basisvaardigheden kan je zelf ook aan de slag. De boeken geven heel gedetailleerd en simpel uitleg over hoe je kan leren tekenen. Lees lekker verder!

Is leren tekenen lastig?

Dit verschilt natuurlijk per persoon. De één heeft er meer aanleg en talent voor dan de ander. Het is sowieso (heel) lastig om uit jezelf te leren tekenen.

Een tekenboek kan je enorm helpen om echt te gaan leren tekenen. Je leert daardoor snel de basistechnieken aan om mooie tekeningen te maken. Een tekenboek maakt leren tekenen veel makkelijker.

Ook het stap voor stap natekenen van mooie tekeningen is erg leerzaam voor beginners. Je leert daardoor goed tekenen en krijgt inspiratie om later uit jezelf mooie tekeningen te maken.

Tekenboeken zijn zowel voor kinderen als volwassenen erg leuk en leerzaam. Waarom gelijk een (dure) cursus aanschaffen? De boeken in dit artikel die je leren tekenen zijn erg goed voor beginners.

Bekijk welk boek jou het beste lijkt en ga lekker tekenen!

Anime tekenen

De beste tekenboeken voor kinderen

We beginnen eerst met de beste tekenboeken voor kinderen. Veel kinderen houden van tekenen, maar met tekenboeken kunnen ze nog beter leren tekenen.

1. Ik leer tekenen (Hanne Türk en Rosanna Pradella)

In Ik leer tekenen is het verbazingwekkend om te zien hoe je met enkele eenvoudige vormen al dieren kan tekenen. Kinderen leren heel snel tekenen met dit tekenboek.

Dit tekenboek is zelfs geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Kinderen vanaf 4 jaar zijn er al mee aan de slag gegaan. Ouders vinden het ook leuk om mee te tekenen.

Stap voor stap leren kinderen onder andere dieren en voertuigen tekenen. Doordat het zo simpel is, zullen kinderen erg gemotiveerd zijn om meer te gaan tekenen en hun vaardigheden te verbeteren.

Zowel jong als oud gaan lekker tekenen door dit tekenboek.

Ik leer tekenen (Hanne Türk en Rosanna Pradella) boek

2. Het stap voor stap tekenboek (E.G. Lutz)

Het stap voor stap tekenboek is niet alleen erg leuk en leerzaam voor kinderen. Volwassenen vinden het tekenboek ook leuk en leren beter tekenen.

Het tekenboek is al heel oud en komt uit 1913. Toch blijft het tijdloos en is nog steeds één van de beste tekenboeken voor beginners! Zelfs Walt Disney heeft leren tekenen met dit tekenboek.

Je leert aan de hand van 150 tekenideeën stap voor stap om bijvoorbeeld een een kasteel, hond of olifant te tekenen. Mooie tekeningen (na)tekenen is voor beginners op deze manier erg simpel. Het boek bevat vrijwel geen tekst en is simpel te volgen.

Bij de beste boeken over leren tekenen mag deze niet ontbreken in je boekenkast. Kopers geven aan dat het één van de mooiste tekenboeken is.

Het stap voor stap tekenboek (E.G. Lutz) boek

3. Ik leer paarden tekenen (Jennifer Lipsey)

De titel van het boek, Ik leer paarden tekenen, zegt natuurlijk al genoeg. Kinderen leren met dit boek paarden tekenen. Het tekenboek is ook geschikt voor volwassenen.

Bij de beste tekenboeken voor kinderen mag dit boek niet ontbreken. Veel kinderen houden van paarden, vooral meisjes. Dan is het erg gaaf om een tekenboek te hebben waarbij je eenvoudig stap voor stap mooie tekeningen van paarden leert (na)tekenen.

Leren tekenen met dit boek is vooral voor paardenliefhebbers een feestje. Je leert verschillende paarden tekenen in meerdere omgevingen en standen. Je doet inspiratie op om uiteindelijk zelfstandig paarden te tekenen.

Als kinderen alle stappen volgen in het boek, dan kunnen ze hele mooie paarden tekenen.

Ik leer paarden tekenen (Jennifer Lipsey) boek

4. Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars (Quentin Blake en John Cassidy)

Net zoals de voorgaande tekenboeken voor kinderen, is Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars ook geschikt voor volwassenen. Jong en oud vinden het geweldig!

Quentin Blake heeft onder andere illustraties gemaakt in Matilda en De GVR van Roald Dahl. Dit zijn één van de meest populaire kinderboeken in Nederland.

Je zou misschien denken dat het boek alleen voor veelbelovende kunstenaars is, als je de titel leest, maar het is gewoon voor beginners bedoeld.

Het leuke aan dit tekenboek is dat je niet alleen tekeningen stap voor stap gaat natekenen, maar je wordt uitgedaagd om zelf ook creatief te zijn. Door de humor lijkt het net of je met je vriend aan het tekenen bent. Je krijgt bijvoorbeeld een opdracht om de nummer 2 en 3 van de internationale harigste mannen verkiezing af te tekenen. Je ziet alleen harige benen en jij tekent de rest van het lichaam.

Naast leren tekenen met dit boek, leer je ook om creatief te zijn. Veel mensen waarderen dat.

Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars (Quentin Blake en John Cassidy) boek

5. Zo teken je leuke dieren! (Ed Emberley)

Alle kinderen vanaf 5 jaar kunnen leren tekenen met dit boek. In Zo teken je leuke dieren! leer je om met eenvoudige lijnen veel dieren te tekenen.

Beginners kunnen mooie tekeningen van dieren (na)tekenen aan de hand van zeer duidelijke stap voor stap instructies. Het zal je verbazen hoe simpel het is.

Ed Emberley staat bekend om zijn vele goede teken- en knutselboeken. Dit tekenboek voor kinderen is ook weer een pareltje. Op Bol.com staan nog meer goede boeken van Ed Emberley.

Kinderen zijn dagen urenlang lekker aan het tekenen door dit tekenboek.

Zo teken je leuke dieren! (Ed Emberley) boek

De beste tekenboeken voor volwassenen

Veel volwassenen hebben als kind wel getekend, maar zijn daarna niet echt meer verder gegaan. Met de beste tekenboeken voor volwassenen kan je weer lekker beginnen en/of je vaardigheden verbeteren. De tekenboeken zijn vooral bedoeld voor beginners.

1. Tekenen voor dummies (Jamie Combs & Brenda Hoddinott)

De “… voor dummies” boeken zijn heel bekend. Een “… voor dummies” boek over leren tekenen kan uiteraard niet ontbreken. Tekenen voor dummies is één van de beste tekenboeken voor volwassenen.

Kan je nu nog niet goed tekenen? Dat is helemaal geen probleem! Je start helemaal bij de basis en leert onder andere eerst lijnen, vormen en perspectief tekenen.

Als beginner leer je verschillende tekentechnieken. Ook leer je meer over verschillende materialen en welke potloden het beste zijn. Je hebt een goede basis om aan de slag te gaan als tekenaar.

Het boek heeft veel lezers inspiratie gegeven.

Tekenen voor dummies (Jamie Combs & Brenda Hoddinott) boek

2. Realistische portretten tekenen en schilderen (Igor Oster)

Realistische portretten tekenen en schilderen is puur gericht op het leren tekenen en schilderen van portretten, zoals de titel al zegt. Voor zowel beginners als gevorderden is dit boek erg leerzaam.

Stap voor stap leer je om realistische portretten te tekenen. Er wordt veel aandacht besteed aan gezichtskenmerken, zoals bijvoorbeeld de ogen, neus en oren.

Je leert verschillende materialen gebruiken, zoals een kleurpotlood, pastel en acrylverf. De keus is aan jou welke je wilt gebruiken.

Bij de beste boeken over leren tekenen voor volwassenen kan een boek over portretten tekenen niet ontbreken. Het boek heeft veel lezers al geholpen.

Realistische portretten tekenen en schilderen (Igor Oster) boek

3. Cartoons tekenen (Christopher Hart)

Stel dat je cartoons kan tekenen, dat is toch gaaf? Met Cartoons tekenen kunnen zelfs “tekenklunzen” mooie cartoons maken. Iedereen die een potlood kan vasthouden, kan tekenen met dit boek.

Christopher Hart is de meest bekende cartoonist van de wereld. Wie kan je beter cartoons leren tekenen dan hij? Je zult merken dat hij de ideale leermeester is.

Aan de hand van basisvormen kan je al vrij snel mooie cartoons maken. Ook leren beginners om mooie tekeningen van cartoons na te tekenen en op die manier doe je ook inspiratie op.

Lezers hebben urenlang plezier van het boek en leren er ook echt veel van.

Cartoons tekenen (Christopher Hart) boek

4. Lekker tekenen (Siegfried Woldhek)

Door de titel, Lekker tekenen, krijg je al zin om te gaan tekenen. Dit tekenboek is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Siegfried Woldhek wil het tekenplezier bij volwassenen terugbrengen.

Er staan 24 praktische lessen in het boek. Hierin krijg je tips over portrettekenen, materiaal, kijken, focus, diepte en licht. Stapje voor stapje worden je tekenvaardigheden vergroot.

In dit tekenboek staat geen ellenlange technische uitleg. Kort en krachtig legt het boek uit hoe het zit en door middel van opdrachten kan je zelf je creativiteit kwijt. Heb je behoefte aan meer technische uitleg bij het tekenen? Dan is dit boek niks voor jou.

Veel lezers waarderen dat het boek beknopt is, omdat ze daardoor al snel en makkelijk aan de slag kunnen.

Lekker tekenen (Siegfried Woldhek) boek

5. De basis van het tekenen (Angela Schultheiss)

In De basis van het tekenen leer je de basisvaardigheden om alle onderwerpen te kunnen tekenen. Er staan mooie voorbeelden en oefeningen in het tekenboek.

De tekeningen (Voorbeelden) kan je stap voor stap natekenen. Door het aanleren van de basisvaardigheden van het tekenen, leer je om zelfstandig allerlei onderwerpen te tekenen, zoals een kat of een kopje thee.

Dit boek mag niet ontbreken bij de beste tekenboeken voor volwassenen, omdat veel beginners door dit boek nu goed kunnen tekenen.

Leren tekenen met dit boek is erg leuk en leerzaam. Lezers hebben zin om gelijk aan de slag te gaan.

De basis van het tekenen (Angela Schultheiss) boek

Nog meer boeken om te leren tekenen + tekenspullen + andere aanraders

Hierboven heb je de beste tekenboeken voor kinderen en volwassenen gezien. Leren tekenen met de bovenstaande boeken is erg leuk en leerzaam.

Voor beginners is het heel goed om mooie tekeningen stap voor stap na te tekenen. Ook is het belangrijk om de basisvaardigheden van het tekenen te leren, zodat je zelfstandig aan de slag kan gaan.

Stap voor stap tekeningen natekenen is leerzaam, maar let er ook op dat je zelf creatief bezig blijft. Test je aangeleerde tekenvaardigheden uit en maak zelf mooie tekeningen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar andere tekenboeken? Op Bol.com staan nog meer goede tekenboeken. Ook staan er genoeg tekenspullen op Bol.com.

Nog een tip. Veel mensen geven een tekenboek cadeau. Het is heel leuk om een tekenboek als e-book cadeau te geven. Hierdoor hoef je niet moeilijk te doen om je boek ergens neer te leggen en open te houden. In “E-book cadeau geven” lees je over de beste mogelijkheid om een e-book cadeau te geven.

Andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Weet jij nog een goed tekenboek dat in één van de bovenstaande rijtjes thuishoort? Laat het ons dan weten!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie