Top 10 beste historische romans aller tijden

In dit artikel staat de top 10 beste historische romans aller tijden, dat gaat om boeken die in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Je zal mooie en bekende historische romans tegenkomen, van de beste schrijvers. Er zijn veel liefhebbers van dit genre. Door de historische roman literatuur doe je ook nog historische kennis op, ondanks dat het voor een gedeelte fictief kan zijn. Lees snel verder!

1. De zeven zussen 1 – De zeven zussen (Lucinda Riley)

Wie kent De zeven zussen reeks niet? Deze reeks valt ook onder het historische roman genre. Het eerste boek uit deze reeks is De zeven zussen 1 – De zeven zussen.

De vader van Maia en haar zussen is plotseling overleden en daarom komen ze bij elkaar in hun ouderlijk huis. Ze zijn als baby door Pa Salt geadopteerd.

Na zijn dood krijgen ze een brief met een verwijzing naar hun afkomst. Het brengt Maia naar Rio de Janeiro en 80 jaar terug in de tijd. Kan ze haar ware identiteit achterhalen?

Lezers vinden het boek een mooie combinatie tussen nu en het verleden. Na dit boek kan je het niet laten om de andere boeken uit deze reeks ook te lezen.

De zeven zussen 1 - De zeven zussen (Lucinda Riley) boek

2. De heks van Limbricht (Susan Smit)

De heks van Limbricht is een mooie en bekende historische roman van Susan Smit, een Nederlandse schrijfster. Ze heeft al meerdere historische romans op haar naam staan.

Het verhaal speelt zich af in Limbricht, vlakbij Sittard, eind 17e eeuw. Entgen Luijten is vooral gewend om haar eigen weg te gaan.

Maar dan wordt ze van hekserij beschuldigd. De kasteelheer wil een bekentenis en doet daar alles aan. Maar wat als Entgen standhoudt?

Voor veel lezers is deze historische roman een prachtig stuk literatuur. De krachtige vrouw Entgen maakt indruk. Ook bijzonder is dat het op feiten is gebaseerd.

De heks van Limbricht (Susan Smit) boek

3. Aan het einde van de wereld (Kristin Hannah)

Als er iemand is die weet hoe je een historische roman moet schrijven, dan is het Kristin Hannah wel. Dat is ook te merken aan het boek Aan het einde van de wereld.

Het is 1974. Ernt Allbright was een krijgsgevangene in Vietnam en sinds zijn terugkeer heeft hij moeite om het normale leven weer op te pakken.

Hij neemt een impulsief besluit en gaat met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend leven te leiden. In Alaska volgen grote uitdagingen voor het gezin binnen en buiten het huis.

Deze mooie historische roman is voor veel lezers zelfs één van de mooiste boeken die ze hebben gelezen. Ook krijg je een beter beeld van Alaska.

Aan het einde van de wereld (Kristin Hannah) boek

4. Meisje met de parel (Tracy Chevalier)

In deze top 10 beste historische romans aller tijden mag Meisje met de parel van Tracy Chevalier absoluut niet ontbreken. Het is een bekende historische roman.

De 16-jarige Griet gaat als dienstmeisje in dienst bij de schilder Johannes Vermeer. Ze weet al snel haar plek binnen de katholieke familie te veroveren.

De kunstenaar raakt steeds meer gecharmeerd van haar en gaat haar zelfs schilderen. Er ontstaat spanning en onrust. Daar is Catharina, de vrouw van Vermeer, niet blij mee.

Doordat het zo realistisch is geschreven, vergeten veel lezers bijna dat het fictief is. Je leert meer over het dagelijks leven en de beleving van kunst in die tijd (17e eeuw).

Meisje met de parel (Tracy Chevalier) boek

5. De vrouwen van de Leeuwenhof 1 – Agneta’s erfenis (Corina Bomann)

De vrouwen van de Leeuwenhof 1 – Agneta’s erfenis is het eerste boek uit de trilogie De vrouwen van de Leeuwenhof. Corina Bomann wordt ook wel als de nieuwe Lucinda Riley gezien.

Het is 1913. Agneta heeft afstand genomen van haar machtige familie, zodat ze een vrij leven kan leiden als student aan de kunstacademie in Stockholm. De charmante Michael staat aan haar zijde.

Dan opeens krijgt ze bericht om terug te keren naar landgoed de Leeuwenhof om de stoeterij van haar familie te beheren. Gaat ze terug naar haar familie met een leven vol luxe of kiest ze voor de vrijheid en echte liefde?

Veel lezers vinden het een prachtig en meeslepend boek, dat absoluut bij de beste historische romans hoort. Interessant is ook dat je een goed beeld krijgt van het leven van toen.

De vrouwen van de Leeuwenhof 1 - Agneta's erfenis (Corina Bomann) boek

6. Trots en vooroordeel (Jane Austen)

Trots en vooroordeel van Jane Austen is een echte klassieker. De eerste uitgave was al in 1813. Het boek staat in vele lijstjes van de beste boeken ooit.

Elizabeth wil graag zelf bepalen met wie ze trouwt, maar haar moeder heeft haar gekoppeld aan de welgestelde Mr. Darcy.

Mr. Darcy is een trotse man en Elizabeth heeft haar vooroordelen. Komt het uiteindelijk tot een huwelijk?

Dit boek is een historische roman die je volgens lezers echt gelezen moet hebben. Het is een tijdloos boek en zal altijd gelezen worden door vele mensen.

Trots en vooroordeel (Jane Austen) boek

7. Oorlog en vrede (Leo Tolstoj)

Leo Tolstoj was een legendarische schrijver uit Rusland en heeft meerdere historische romans geschreven. Oorlog en vrede is één van zijn beste boeken.

De verhalen van de adellijke families Rostov en Bolkonski worden verteld in het boek, in een periode tussen 1805 en 1812 in Rusland.

Van de veldtochten bij Austerlitz tot de terugtrekking van Napoleon na de brand van Moskou, er gebeurt veel in deze periode.

Deze historische roman is in de ogen van vele lezers literatuur waar je niet omheen kan. Bijzonder is ook dat je een beter beeld krijgt van de veldslagen tussen de Russen en de Fransen van Napoleon.

Oorlog en vrede (Leo Tolstoj) boek

8. Brooklyn (Colm Tóibín)

Colm Tóibín heeft aanzien als schrijver en heeft al meerdere literaire prijzen gewonnen. In het boek Brooklyn zie je ook weer wat voor geweldige schrijver het is.

In de jaren 50 besluit de jonge Ierse Eilis om naar Brooklyn te emigreren. Daar wil ze een beter leven opbouwen. Na een poosje voelt ze zich er meer thuis.

Dan overlijdt haar zus en keert ze terug naar Ierland, waar ze Jim tegenkomt. Gaat ze terug naar Amerika, waar Tony ook op haar wacht, of blijft ze in het vertrouwde Ierland met Jim?

Lezers vinden dat dit boek een prachtige beschrijving geeft van het leven in de jaren 50. Je waant je echt in die periode.

Brooklyn (Colm Tóibín) boek

9. De tijgerkat (G. Tomasi di Lampedusa)

G. Tomasi di Lampedusa heeft één historische roman geschreven en dat is De tijgerkat. Dit bleek een schot in de roos te zijn.

Het is 1860 in Sicilië. Garibaldi lijft het eiland in. De burgerij neemt de macht over. De prins van Salina, Don Fabrizio, heeft moeite met de situatie.

Tancredi, zijn pupil, weet zich echter wel aan te passen. Hij sluit zich aan bij Garibaldi. Ook trouwt hij met de dochter van een rijke dorpsburgemeester en komt op hoge posities terecht in de nieuwe staat.

Volgens lezers kan je het Italië van nu beter begrijpen na het lezen van dit boek. Je leert meer over de geschiedenis van Italië.

De tijgerkat (G. Tomasi di Lampedusa) boek

10. Puur (Andrew Miller)

Puur is alweer het laatste boek in deze top 10 beste historische romans aller tijden. Ondanks dat dit het laatste boek is in dit rijtje, is het zeker een aanrader!

Het is 1785 in Parijs. De koning heeft Jean-Baptiste Baratte, een jonge ingenieur uit Normandië, opdracht gegeven om een eeuwenoude begraafplaats in Parijs te delven.

Hij ziet een kans om geschiedenis te schrijven, maar de vernietiging van het oude kerkhof lijkt ook een voorspelling van zijn eigen ondergang.

Veel lezers verliezen zichzelf helemaal in het boek en krijgen ook een beter beeld van Parijs in die tijd. Het boek is een aanrader voor liefhebbers van historische romans.

Puur (Andrew Miller) boek

Meer mooie en bekende historische romans van goede schrijvers + andere aanrader

Hierboven heb je de top 10 beste historische romans aller tijden gezien die in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Deze historische romans zijn boeken die prachtige literatuur bevatten.

Wil je toch nog verder kijken naar meer mooie en bekende historische romans van goede schrijvers? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht is het artikel “Top 100 beste boeken aller tijden” ook interessant om te lezen.

Weet je zelf nog goede historische romans? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie