De leukste vakantieboeken en doeboeken

Vakantieboeken en vakantie doeboeken zijn zowel voor kinderen als volwassenen geweldig om de zomervakantie mee door te komen. Wij hebben de leukste op een rij gezet! Er staan vakantieboeken en vakantie doeboeken voor peuters en kleuters, kinderen in de midden- en bovenbouw van de basisschool en ouder en volwassenen. Ook zijn er vakantieboeken voor zowel jongens als meiden. Voor iedereen dus. De leuke zomerboeken voor op vakantie kan je eenvoudig bestellen bij Bol.com. In het laatste hoofdstuk lees je waar meer (nieuwe) vakantieboeken en vakantie doeboeken te vinden zijn. Lees lekker verder!

Vakantieboeken en doeboeken voor peuters en kleuters (2 t/m 6 jaar)

Vakantieboeken en vakantie doeboeken maken de zomervakantie nog leuker voor peuters en kleuters. De boeken kunnen voor op vakantie zijn of gewoon lekker thuis.

1. Fien & Teun – Fien & Teun Doeboek (Witte Leeuw)

Veel peuters en kleuters kennen Fien en Teun inmiddels en houden van deze vrolijke boerenkinderen. Fien & Teun – Fien & Teun Doeboek is een aanrader voor in de zomer en daarbuiten.

Kinderen leren spelenderwijs meer over Hollandse dieren en natuur. Onder andere het volgende is te doen:

 • Verschillen zoeken
 • Boter-kaas-en-eieren spelen
 • Koekjes bakken
 • Pindaketting maken
 • Kleurplaten
 • Knutselopdrachten

Peuters en kleuters zijn gek op dit (vakantie) doeboek. Het is leuk en nog leerzaam ook. Ze leren meer over de natuur en het boerderijleven.

Fien & Teun - Fien & Teun Doeboek (Witte Leeuw) boek

2. Bobbi – Bobbi Doeboek (Monica Maas)

Welke peuter en kleuter kent de boeken van Bobbi niet? Een Bobbi (zomer) doeboek mag natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig is Bobbi – Bobbi Doeboek er.

Er is genoeg voor peuters en kleuters om zich mee te vermaken, zoals kleuren, zoeken en tellen. Leuke spelletjes zijn ook in het doeboek te vinden.

Voor peuters en kleuters is het een ideaal vakantieboek. Eindeloos hebben kinderen plezier aan het doeboek en het is leerzaam.

Bobbi - Bobbi Doeboek (Monica Maas) boek

3. Het grote Junior Einstein Zomerboek voor kleuters (Junior Einstein BV)

De titel, Het grote Junior Einstein Zomerboek voor kleuters, klinkt al leuk. Het is ook echt een leuk en leerzaam zomerboek voor kleuters.

Er staan heel veel leuke en leerzame oefeningen in het boek. Spelenderwijs leren kleuters meer over taal, rekenen, lezen en schrijven. Verder komt onder andere ook het volgende nog voorbij:

 • Vergroten van woordenschat
 • Herkennen van kleuren en vormen
 • Teken- en kleuropdrachten
 • Zoekplaten

Het mooie is dat kinderen dit zomerboek erg leuk vinden en het ook aansluit bij de leerdoelen van school. Het is daarom niet alleen een leuk boek voor op vakantie, maar ook erg nuttig voor school.

Het grote Junior Einstein Zomerboek voor kleuters (Junior Einstein BV) boek

4. Het grote nijntje vakantieboek (Dick Bruna)

Een vakantieboek van nijntje hoort natuurlijk sowieso bij vakantieboeken en doeboeken voor peuters en kleuters te staan. Het grote nijntje vakantieboek staat vol activiteiten.

Kleuren, knippen en plakken zijn activiteiten die in het vakantieboek staan. Ook lezen en kijken staan erin. Met 80 pagina’s hebben kinderen genoeg om te doen.

Het vakantie doeboek valt erg in de smaak bij peuters. Veel (groot)ouders geven het als vakantieboek aan peuters. De peuters zijn er lang zoet mee en leren er ook van.

Het grote nijntje vakantieboek (Dick Bruna) boek

Vakantieboeken en doeboeken voor kinderen in de middenbouw van de basisschool (6 t/m 9 jaar)

De vakantieboeken en vakantie doeboeken voor kinderen in de middenbouw van de basisschool bevatten meer uitdaging. Het niveau van peuters en kleuters zijn ze namelijk ontstegen.

De boeken kunnen voor op vakantie zijn of gewoon lekker thuis. Er staan vakantieboeken en vakantie doeboeken voor jongens en meiden tussen.

1. De waanzinnige boomhut – Het doeboek (Andy Griffiths)

De waanzinnige boomhut boeken zijn razend populair onder kinderen. Er is ook een (vakantie) doeboek van deze serie, namelijk De waanzinnige boomhut – Het doeboek.

In het boek staan onder andere puzzels, quizjes, woordzoekers en kruiswoordraadsels. Je kan onder andere ook het volgende doen:

 • Boodschappen met de Boomhutcode ontcijferen
 • Superheld ontwerpen
 • Uit het Labyrint des Doods ontsnappen

Een leuker (vakantie) doeboek voor kinderen ga je bijna niet vinden. Kinderen hebben er uren plezier van en het vult lekker de zomervakantie. Voor de fans van de serie is het een echte aanrader!

De waanzinnige boomhut – Het doeboek 2 is ook verkrijgbaar.

De waanzinnige boomhut - Het doeboek (Andy Griffiths) boek

2. Letterpret! (Bol.com bollebozen)

Letterpret! is meer dan alleen een (vakantie) doeboek voor kinderen. Het is een mooi initiatief van de bol.com bollebozen. Van elk verkocht exemplaar wordt er ook een exemplaar aan de Stichting Jarige Job gegeven. Zo is het boek voor ieder kind beschikbaar.

Kinderen kunnen onder andere puzzels oplossen, zelf slijm maken en leuke spelletjes spelen. Tekenen en knutselen is ook mogelijk met dit boek.

Het initiatief achter dit (vakantie) doeboek voor kinderen is erg mooi. Daarnaast vinden kinderen het boek erg leuk en kunnen zich er lang mee vermaken. Het is een leuk boek voor op vakantie.

Letterpret! (Bol.com bollebozen) boek

3. Het gi-ga-geweldige puzzel- en spelletjesboek (Lisa Regan)

Het gi-ga-geweldige puzzel- en spelletjesboek klinkt veelbelovend. Het is ook echt een heerlijk (zomer) doeboek voor kinderen. Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen.

Er staan veel puzzels en spelletjes in het boek waar je uren plezier van kan hebben. Onder andere het volgende kan je doen:

 • Code kraken in de spionnenschool
 • Sudoku’s invullen
 • Woordraadsels oplossen
 • Verborgen piratenschat zoeken

Het is een goed vakantieboek voor jongens en meiden. Tijdens de zomervakantie is vervelen er niet meer bij. Buiten de vakantie is het ook leuk om de activiteiten in het boek te doen.

Het megasupercoole puzzel- en spelletjesboek is ook verkrijgbaar.

Het gi-ga-geweldige puzzel- en spelletjesboek (Lisa Regan) boek

4. De Gorgels – De Gorgels Doeboek (Jochem Myjer)

De Gorgels is een hele bekende en populaire serie. De kinderboeken vliegen over de toonbank. Een (vakantie) doeboek hoort er dan natuurlijk ook bij en dat is De Gorgels – De Gorgels Doeboek.

De echte fans kunnen lekker met dit boek aan de slag gaan. Je kan onder andere het volgende doen:

 • Gorgel leren tekenen
 • Gorgelkennis checken
 • De engste Brutelaar maken
 • Een Gorgelhol knutselen

Het vakantieboek is geweldig voor jongens en meiden die echt fans zijn. Het (vakantie) doeboek voor kinderen verveelt geen moment. Jochem Myjer heeft er echt wat leuks van weten te maken.

De Gorgels - De Gorgels Doeboek (Jochem Myjer) boek

Vakantieboeken en doeboeken voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool en middelbare school (9 jaar en ouder)

De vakantieboeken en vakantie doeboeken voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool en middelbare school sluiten verveling uit. Er is genoeg om je mee te vermaken in de boeken.

De boeken kunnen voor op vakantie zijn of gewoon lekker thuis. Er staan vakantieboeken en vakantie doeboeken voor jongens en meiden tussen.

1. Escape boek (Ivan Tapia)

Veel kinderen zijn gek op escape rooms. Daarom is het (vakantie) doeboek Escape boek een echte aanrader voor kinderen! Spanning en plezier is gegarandeerd.

Het is de bedoeling om samen met Lia te ontsnappen uit dit boek. Om erachter te komen hoe het verhaal verdergaat, moet je raadsels oplossen.

Het is een leuk boek voor op vakantie en ook buiten vakanties om. Kinderen kunnen het boek maar moeilijk wegleggen. Je hoeft niet meer altijd naar een escape room te gaan.

Escape boek (Ivan Tapia) boek

2. Jill – Het grote Jill-spelletjesboek (Jill Schirnhofer)

Jill – Het grote Jill-spelletjesboek is echt een vakantieboek voor meiden. Met dit spelletjesboek is het niet zo moeilijk om je vakantie op een leuke manier door te komen.

In het boek staan onder andere spelletjes, puzzels, dillemma’s en testjes. Het is erg leuk om dit samen met je BFF te ontdekken. Verder staan er ook illustraties en tekentips van Jill in.

Meiden zijn erg blij met het vakantieboek. Voor de Jill-fans is het sowieso een boek dat je moet hebben. Ben je nog geen Jill-fan? Dan word je dat na dit vakantieboek wel.

Jill - Het grote Jill-spelletjesboek (Jill Schirnhofer) boek

3. Het Grote Geschiedenis Doeboek (Historisch Nieuwsblad)

Door de tijd reizen in een doeboek, welk kind wil dat nou niet? Met Het Grote Geschiedenis Doeboek is dat mogelijk! Echte geschiedenisliefhebbers kunnen hun lol niet op.

De mooiste verhalen uit het verleden kom je tegen in het boek. Je komt onder andere terecht in de middeleeuwen, prehistorie en bij de oude Romeinen. In het boek staan leuke opdrachten, weetjes, puzzels en knutsels.

Het is een ontzettend leuk en leerzaam (vakantie) doeboek voor kinderen. Zowel voor jongens als meiden is het een goed vakantieboek. Je duikt echt de geschiedenis in.

Het grote Geschiedenis Doeboek (Historisch Nieuwsblad) boek

4. 200 papieren vliegtuigen – Vouwen & vliegen (Usborne)

200 papieren vliegtuigen – Vouwen & vliegen kan je onder de zomer doeboeken scharen. In de zomer is het erg leuk om allerlei vliegtuigen te vouwen en uit te proberen.

Er staan 200 uitscheurbladen in het boek. Daarmee kan je allerlei vliegtuigen vouwen, zoals een aanvallende alien, een machtige machine en een robotraket.

Eigenlijk is dit zomer doeboek voor jong en oud erg leuk. Zelfs veel volwassenen vinden het nog leuk om vliegtuigen te vouwen. Je hebt er lang speelplezier van.

200 papieren vliegtuigen - Vouwen & vliegen (Usborne) boek

Vakantieboeken en doeboeken voor volwassenen

Ook voor volwassenen zijn er goede vakantieboeken en doeboeken. De boeken kunnen voor op vakantie zijn of gewoon lekker thuis.

1. Kleuren op numm3r – Kleurrijk Holland! (Diamond Hobbies)

Kleuren is ontspannend en helpt ook nog verveling tegen te gaan. Kleuren op numm3r – Kleurrijk Holland! is een aanrader als (vakantie) doeboek voor volwassenen!

De kleurplaten die je maakt hebben een verband met Nederland. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen, eten en sporten. Het leuke is dat je van te voren niet kan zien wat je gaat inkleuren.

Veel volwassenen vinden het een geweldig boek om lekker te ontspannen in de vakantie. Het is aan te raden om de kleurpotloden te kopen die perfect aansluiten op dit boek.

Kleuren op numm3r - Kleurrijk Holland! (Diamond Hobbies) boek

2. Het enige echte ultieme dot to dot puzzelboek voor volwassenen (Gareth Moore)

De titel, Het enige echte ultieme dot to dot puzzelboek voor volwassenen, zegt eigenlijk al genoeg. Je kan het zien als een zomer doeboek, maar in elk seizoen is het een leuk boek.

Er staan veel lastige dot-to-dot puzzels in het boek. Je zal er lang plezier van hebben. Er zullen onder andere dieren, objecten en scènes tevoorschijn komen als je de puntjes gaat verbinden.

Je kan door het boek helemaal je gedachten leegmaken en toch lekker bezig zijn. Voor jezelf is het leuk, maar zeker ook om cadeau te geven. Het enige echte ultieme dot to dot puzzelboek voor volwassenen 2 is ook verkrijgbaar.

Het enige echte ultieme dot to dot puzzelboek voor volwassenen (Gareth Moore) boek

3. Het Grote Bosatlas puzzelboek (Denksport)

Wat is nou echt een leuk boek voor op vakantie? Dat is Het Grote Bosatlas puzzelboek! Als je toch al op vakantie bent, kan je net zo goed via dit boek meer over de wereld ontdekken.

Je gaat je kennis over het lezen van kaarten, de wereld en puzzelvragen testen. Van Friesland tot Zuid-Afrika, je gaat van alles tegenkomen. Ook duik je dieper de geschiedenis in.

Het boek valt enorm in de smaak bij degenen die voor het zichzelf hebben gekocht of cadeau hebben gekregen. Het is een mooie combinatie van puzzelen, aardrijkskunde en geschiedenis. Je leert er veel van.

Het Grote Bosatlas puzzelboek 2 is ook verkrijgbaar.

Het Grote Bosatlas puzzelboek (Denksport) boek

4. Ons vakantieboek (Maan Amsterdam)

Ons vakantieboek is een mooi vakantieboek voor volwassenen om vakantieherinneringen in te bewaren. Dan kan je later altijd terugkijken op deze mooie herinneringen.

Er is in het boek ruimte voor 22 vakanties of weekendjes weg. Per vakantie of weekendje weg kan je onder andere het volgende opschrijven:

 • Waar je bent geweest en wanneer
 • Hoe de plek eruit zag waar je geweest bent
 • Wat je allemaal hebt gedaan en wat het leukste was
 • Je favoriete plaatsen

Veel mensen die het boek gekocht hebben, vinden het een mooi boek om vakantieherinneringen in te bewaren. Het is een handig boek om veel vakanties vast te leggen van je gezin.

Ons vakantieboek (Maan Amsterdam) boek

Meer (nieuwe) vakantieboeken en doeboeken + andere aanrader

Hierboven heb je de leukste vakantieboeken en vakantie doeboeken voor kinderen en volwassenen gezien. Van vakantieboeken voor peuters tot volwassenen en voor jongens en meiden. Voor iedereen staat er wel een goed vakantieboek tussen.

De leuke zomerboeken zijn geschikt voor op vakantie. Buiten de vakantie zijn de zomer doeboeken ook leuk om mee aan de slag te gaan.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer (nieuwe) vakantieboeken en vakantie doeboeken? Op Bol.com zijn nog meer (nieuwe) vakantieboeken en doeboeken te vinden.

Ook is het leuk om naar nog meer puzzelboeken op Bol.com te kijken.

Het artikel “10 kleurboeken voor volwassenen met bloemen kleurplaten” is wellicht ook interessant voor je.

Ken je zelf nog goede vakantieboeken en/of vakantie doeboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie