Wij vinden het belangrijk om hier de beste verfilmde boeken ooit op een rij te zetten. Tegenwoordig lezen veel mensen de boeken niet meer die verfilmd zijn en kijken alleen de film, maar de boeken zijn het zeker waard om ook te lezen! Hier vind je de 16 beste Engelse en 4 beste Nederlandse verfilmde boeken ooit. Een aantal boekverfilmingen zijn ook geregeld op Netflix te zien in Nederland. Dit zie je duidelijk terug als dat het geval is bij een boek. Lees lekker verder!
De 16 beste Engelse verfilmde boeken ooit
Hieronder staan de 16 beste Engelse verfilmde boeken ooit. Een aantal boekverfilmingen zijn geregeld te zien op Netflix, maar wij raden aan om (ook) de boeken te lezen!
Bij de onderstaande Engelse boeken die verfilmd zijn kan je via de blauwe knoppen de boeken bestellen op Bol.com. Er staan ook linkjes naar de Nederlandse versies van de verfilmde boeken.
1. The Wizard of Oz (L. Frank Baum)
Eerste uitgave boek: 1900
Eerste uitgave film: 1910 (Stomme film)
The Wizard of Oz is een geweldig kinderboek uit 1900. Echter is de film wel bekender dan het boek. De film is zelfs één van de meest bekeken films ooit wereldwijd. Misschien heb jij het ook gezien?
Het verhaal gaat over Dorothy Gale. Ze woont samen met haar familie in de Amerikaanse staat Kansas. Het huis waarin ze wonen wordt door een tornado opgezogen.
Dorothy en haar hondje Toto zijn nog in het huis. Oom Henry en Tante Em zijn net op tijd naar de schuilkelder gevlucht. Dorothy en Toto komen in het land van Oz terecht en maken daar allerlei avonturen mee.
De tovenaar van Oz is de Nederlandse vertaling van dit klassieke boek. Voor jong en oud is het een must om deze klassieker in je boekenkast te hebben staan, ook als je de film hebt gezien. Ook is het een prachtig voorleesboek.
2. The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien)
Eerste uitgave boek: 1954
Eerste uitgave film: 1978
Je zal vast wel van The Lord of the Rings hebben gehoord. De kans is ook groot dat je één van de boeken of films hebt gezien. De boeken zijn zelfs één van de meest gelezen boeken ter wereld!
Zoals in de titel al is af te lezen, gaat het om een gouden ring. Hobbit Frodo Balings krijgt een gouden ring van zijn oom Bilbo Balings. Dit blijkt niet zomaar een ring te zijn.
De ring is namelijk gesmeed door Sauron, de grote vijand. Het is de bedoeling dat Sauron de ring niet te pakken krijgt. Alleen in het vuur van de Doemberg kan de ring vernietigd worden. Het is alleen mogelijk om Sauron te verslaan als de ring wordt vernietigd.
In de ban van de ring is de Nederlandse versie van de boeken. Volgens veel lezers zijn de boeken spannender en completer dan de films. Het is zeker aan te raden om de boeken te lezen!
3. The Godfather (Mario Puzo)
Eerste uitgave boek: 1969
Eerste uitgave film: 1972
The Godfather is een heel populair boek en er zijn inmiddels al meer dan 21 miljoen exemplaren van verkocht wereldwijd. Ook de film is één van de meest bekeken films wereldwijd. Doordat het zo succesvol was, zijn er ook twee vervolgfilms gekomen.
Het verhaal speelt zich af tussen 1945 en 1955. Het gaat over Vito Corleone en zijn zonen. De familie Corleone is één van de vijf families in New York die de onderwereld van New York in hun greep heeft.
Deze criminele families voeren continu oorlog met elkaar. Als Vito wordt neergeschoten door een drugsdealer, moeten de zonen Santino en Michael de touwtjes in handen nemen.
De Peetvader is de Nederlandse versie van het boek. Veel lezers vinden het boek zelfs beter dan de film. In de boekverfilming zijn veel subplots weggelaten, daarom geeft het boek een completer beeld van het hele verhaal.
4. To Kill a Mockingbird (Harper Lee)
Eerste uitgave boek: 1960
Eerste uitgave film: 1962
To Kill a Mockingbird mag absoluut niet ontbreken in deze rij van 16 beste Engelse verfilmde boeken ooit. Zowel het boek als de film is erg geliefd.
Racisme en onrechtvaardigheid komen duidelijk naar voren in het verhaal, dat zich afspeelt tijdens de Grote Depressie in de jaren 1933-1935. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de zesjarige Jean Louise, het dochtertje van de alleenstaande advocaat Atticus Finch.
Atticus Finch krijgt als taak om de zwarte man Tom Robinson te verdedigen. Hij wordt verdacht van mishandeling en verkrachting van een blank meisje. Als blijkt dat hij echt zijn best doet om Tom Robinson vrij te krijgen, neemt het stadje dat niet in dank af.
De Nederlandse vertaling van dit verfilmde boek heet Spaar de spotvogel. Iedereen zou deze klassieker eigenlijk moeten lezen. Ieder mens hoort namelijk gelijk behandeld te worden en dit boek brengt dat besef weer naar boven.
5. The Color Purple (Alice Walker)
Eerste uitgave boek: 1982
Eerste uitgave film: 1985
The Color Purple is een echte klassieker die net zoals To Kill a Mockingbird ingaat op de ongelijkheid in Amerika. Naast een boekverfilming is er ook een musical gemaakt die gebaseerd is op dit boek.
Door het verhaal krijg je een beter beeld over de leefomstandigheden van zwarte vrouwen in de jaren 30 in het zuiden van de Verenigde Staten. Het grootste gedeelte speelt het verhaal zich in Georgia af.
De hoofdpersoon is Celie, een arme zwarte vrouw van 20 jaar. In brieven beschrijft ze haar leven. Dit doet ze al vanaf haar veertiende jaar. De brieven maken duidelijk hoe zwaar haar leven is. Uiteindelijk probeert ze haar eigen weg te vinden en onafhankelijk te worden.
De kleur paars is de Nederlandse vertaling van het boek. Helaas is het nog actueel, omdat sommige mensen nog steeds neerkijken op (zwarte) vrouwen. Zowel het boek als de film is erg goed en belangrijk om te lezen/kijken.
6. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (J.K. Rowling)
Eerste uitgave boek: 1997
Eerste uitgave film: 2001
Harry Potter, wie kent hem niet? Veel mensen hebben minstens één van de boeken en/of films wel gelezen/gezien, jij ook? Harry Potter and the Philosopher’s Stone is het eerste boek uit de zevendelige Harry Potter boekenreeks.
In het eerste boek vertrekt Harry Potter vanaf perron 9¾ met een speciale trein naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus.
Daar gaat hij alles leren over bezemstelen, toverdranken en monsters. Uiteindelijk moet Harry Potter het gaan opnemen tegen zijn grote vijand, genaamd Voldemort.
De Nederlandse versie van dit verfilmde boek is Harry Potter en de Steen der Wijzen. Het boek hoort bij één van de meest gelezen boeken ooit (die verfilmd is) wereldwijd. Ook de film behoort tot de meest bekeken films ooit wereldwijd. In het boek is het verhaal completer dan in de film.
7. Schindler’s Ark (Thomas Keneally)
Eerste uitgave boek: 1982
Eerste uitgave film: 1993
Schindler’s Ark is de officiële titel van de roman die geschreven is door Thomas Keneally. Schindler’s List is de titel van de film die is gebaseerd op dit boek.
Het verhaal gaat over Oskar Schindler die 1100 Joden in de Tweede Wereldoorlog van de dood redt. Eerst stelt Schindler Joden aan in zijn fabriek, omdat het goedkope werkkrachten zijn.
Maar dan komt hij erachter hoe onmenselijk de Joden behandeld worden. Hij besluit om Joden op een lijst te zetten en in zijn fabriek te laten werken. Op die manier zijn de Joden beschermd van de gruwelheden die hen te wachten staat.
Schindlers Lijst is de Nederlandse versie van het boek. Voor velen is de film waarschijnlijk bekender dan het boek, maar door het boek krijg je een nog beter beeld van het gehele verhaal.
8. No Country for Old Men (Cormac McCarthy)
Eerste uitgave boek: 2005
Eerste uitgave film: 2007
Oorspronkelijk was het boek No Country for Old Men geschreven als script voor een film, maar het sloeg niet aan in Hollywood en daardoor is er een roman van gemaakt. In 2007 is de film er alsnog gekomen en het bleek een schot in de roos te zijn.
Het verhaal speelt zich af in 1980 vlakbij de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Llewelyn Moss komt in een nachtmerrie terecht. Hij vindt een aantal lijken en een tas vol met geld.
Dit is het gevolg van een mislukte illegale drugsdeal. Hij neemt de tas vol met geld mee en loopt daardoor groot gevaar. Er komen allemaal mensen achter hem aan.
De Nederlandse titel van dit verfilmde boek is Geen land voor oude mannen. Zowel het boek als de film is een echte aanrader!
9. Fight Club (Chuck Palahniuk)
Eerste uitgave boek: 1996
Eerste uitgave film: 1999
Het boek Fight Club is erg spannend en laat je echt nadenken over de maatschappij waar we nu in leven. De film is zelfs uitgegroeid tot één van de meest bekeken films ooit. Er is ook een musical en game uitgebracht die gebaseerd is op het boek.
De hoofdpersoon in het verhaal kampt met slapeloosheid. Dit komt door zijn stressvolle baan bij een autobedrijf. Hij sluit bij een praatgroep aan van mensen die lijden aan teelbalkanker en merkt dat zijn eigen probleem wel meevalt. Zijn slapeloosheid vermindert.
Helaas brengt Maria, een andere “faker” in de praatgroep, daar verandering in. Zijn slapeloosheid komt terug als ze hem beticht dat hij niet in de praatgroep hoort. Dan ontmoet de hoofdpersoon Tyler Durden. Ze richten een vechtclub op als een soort psychotherapie.
De Nederlandse versie van het boek heet ook Fight Club. Veel lezers vinden het een geniaal boek. De verhaallijn van het boek en de film komt overeen, maar toch zijn er een aantal verschillen.
10. Forrest Gump (Winston Groom)
Eerste uitgave boek: 1986
Eerste uitgave film: 1994
Het geweldige boek Forrest Gump hoort absoluut thuis in deze rij van 16 beste Engelse verfilmde boeken ooit. De film is voor de meeste mensen waarschijnlijk bekender dan het boek.
Forrest Gump is niet alleen de titel, maar ook de naam van de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij bekijkt de wereld op een simpele manier en heeft een laag IQ. Desondanks bezit hij toch veel wijsheid.
Hij behaalt veel successen en maakt historische gebeurtenissen mee. Zelf heeft hij dat allemaal niet door. Hij leert onder andere Elvis een dansje die Elvis later in zijn nummer “Hounddog” gebruikt en hij maakt zowel de Vietnamoorlog als de protesten mee.
Er is geen Nederlandse versie van het boek verkrijgbaar. Lezers en kijkers vinden dat iedereen het boek of de film gezien moet hebben. In het boek behaalt Forrest Gump nog meer successen en maakt nog meer historische gebeurtenissen mee dan in de film.
11. Gone with the Wind (Margaret Mitchell)
Eerste uitgave boek: 1936
Eerste uitgave film: 1939
Gone with the Wind is al decennialang een erg geliefd boek wereldwijd. De boekverfilming wordt zelfs gezien als één van de beste Hollywood-films die ooit gemaakt is. Ook is er in 2014 een Nederlandse theaterversie uitgekomen die is gebaseerd op het boek.
Scarlett O’Hara is de hoofdpersoon in het verhaal. Het speelt zich af in de periode van voor, tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog in het zuiden van de Verenigde Staten.
Haar omgang met vrienden, familie en minnaars komen aan bod. Ze ontmoet een man, Rhett Butler, met wie ze een soort haat-liefdeverhouding krijgt. Door het boek krijg je ook meer kennis en een beter beeld van de Amerikaanse Burgeroorlog.
Gejaagd door de wind is de Nederlandse versie van dit verfilmde boek. Vooral als je van romantische verhalen houdt, dan moet je deze klassieker zeker lezen! Het is een aanrader om zowel het boek te lezen als de film te zien.
12. The Da Vinci Code (Dan Brown)
Eerste uitgave boek: 2003
Eerste uitgave film: 2006
Je zal vast wel van The Da Vinci Code gehoord hebben, toch? Miljoenen mensen wereldwijd hebben het boek al gelezen en/of de film gezien. Ook is er een computerspel verschenen.
De professor en kunsthistoricus Robert Langdon heeft een afspraak met de conservator van het Louvre. Deze afspraak gaat echter niet door, omdat de conservator kort daarvoor is vermoord.
Langdon wordt als verdachte gezien. Agente Sophie Neveu helpt hem om ervandoor te gaan. De aanwijzingen die de conservator heeft achtergelaten proberen ze te ontcijferen. Dat leidt naar het schilderij van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.
De Da Vinci Code is de Nederlandse vertaling van het boek. Miljoenen mensen vinden het een spannend en geweldig boek. Ook de film is populair. Echter is er ook kritiek uit Christelijke en wetenschappelijke hoek, onder andere omdat Dan Brown schrijft dat de kerk honderden jaren lang een groot geheim heeft achtergehouden.
13. Little Women (Louisa May Alcott)
Eerste uitgave boek: 1868
Eerste uitgave film: 1933
Little Women is een prachtige Engelse verfilmde klassieker die al in 1868 verscheen. In 1869 verscheen het tweede deel en pas in 1880 verscheen het als één boek. Er zijn verschillende films gemaakt die gebaseerd zijn op het boek en de eerste verscheen in 1933.
Het verhaal gaat over de vier zussen Meg, Jo, Beth en Amy March. Hun vader is aan het meevechten in de Amerikaanse Burgeroorlog en is daarom niet thuis.
Ze wonen met hun moeder en hebben het niet zo breed. Toch proberen ze zo goed mogelijk om te gaan met de moeilijkheden. Ze doen hun best om hun weg te vinden in de maatschappij en liefde.
De Nederlandse versie van het boek heet Onder moeders vleugels. Al generaties lang genieten vrouwen van deze mooie klassieker en ook van de films. Er staan ook tijdloze levenslessen in het boek die erg waardevol zijn voor vrouwen.
14. Great Expectations (Charles Dickens)
Eerste uitgave boek: 1861
Eerste uitgave film: 1917 (Stomme film)
Great Expectations is een andere mooie klassieker in deze rij van 16 beste Engelse verfilmde boeken ooit. Er zijn meerdere boekverfilmingen gemaakt, maar de eerste verscheen al in 1917. De eerste film bestaat helaas niet meer en is niet opgeslagen in een archief.
In het boek volg je het verhaal van Pip zijn vroege jeugd tot hij jongvolwassen is. Het verhaal speelt zich af van 1812 tot 1840. Eerst wordt hij opgevoed door zijn zus en haar man Joe Gargery. Ze leven in armoede.
Pip maakt allerlei avonturen mee met verschillende mensen en heeft op den duur zelfs zicht op een groot vermogen. Hij gaat zich beter voelen door zijn rijkdom dan anderen. Dit blijft echter niet goed gaan.
Grote verwachtingen is de Nederlandse vertaling van het boek. Vele lezers vinden het een prachtig klassiek verhaal en krijgen ook een belangrijke levensles mee. Voor de liefhebbers zijn de films ook een aanrader.
15. The Silence of the Lambs (Thomas Harris)
Eerste uitgave boek: 1988
Eerste uitgave film: 1991
The Silence of the Lambs is een spannende thriller en geliefd onder miljoenen lezers wereldwijd. De film volgt vrijwel helemaal het boek en is ook erg populair.
Er is een seriemoordenaar actief, Buffalo Bill, die vrouwen ontvoert, uithongert, vermoordt en vilt. Clarice Starling is in opleiding bij de FBI en krijgt de opdracht om te gaan praten met dr. Lecter, een opgesloten psychopaat.
Hij heeft namelijk een goed inzicht in de geesten van seriemoordenaars. Echt wil hij in ruil voor de hulp alles weten over Clarice haar jeugdtrauma’s en begint tot haar ziel door te dringen. Clarice weet hoe gevaarlijk dit is, maar er is geen tijd meer te verliezen in de zoekactie naar Buffalo Bill.
De schreeuw van het lam is de Nederlandse versie van het boek. Voor veel lezers is het de beste thriller die ze ooit gelezen hebben. Ditzelfde geldt voor de film.
16. The Fault in Our Stars (John Green)
Eerste uitgave boek: 2012
Eerste uitgave film: 2014
The Fault in Our Stars is het meest recente boek in deze rij van 16 beste Engelse verfilmde boeken ooit. De boekverfilming is een echte hit geworden. Het leuke is dat Amsterdam als opnamelocatie is gebruikt.
Hazel heeft kanker en kan niet meer genezen. Dankzij medicijnen wordt ze al wel drie jaar in leven gehouden. Ze heeft weinig contacten, omdat ze wil dat zo weinig mogelijk mensen verdriet hebben als ze overlijdt.
Haar moeder wil echter dat ze meer de deur uitgaat en stuurt Hazel naar een praatgroep. Daar ontmoet ze een ex-kankerpatiënt, genaamd Augustus. Ze delen elkaars favoriete boek en besluiten om de schrijver te bezoeken in Amsterdam om achter het einde van het verhaal te komen van Hazel haar favoriete boek. De reis loopt anders dan gepland.
De Nederlandse vertaling van het boek is Een weeffout in onze sterren. Voor veel lezers is het een erg mooi en ontroerend verhaal. Het boek en de film zou je allebei gelezen/gezien moeten hebben.
De 4 beste Nederlandse verfilmde boeken ooit
Er zijn uiteraard ook mooie Nederlandse verfilmde boeken en de 4 beste ooit staan hier op een rij. De Nederlandse boekverfilmingen die daarvan zijn uitgekomen, zijn zeker het bekijken waard!
Bij de onderstaande Nederlandse boeken die verfilmd zijn kan je via de blauwe knoppen de boeken bestellen op Bol.com.
1. Turks Fruit (Jan Wolkers)
Eerste uitgave boek: 1969
Eerste uitgave film: 1973
Turks Fruit is het meest bekende Nederlandse verfilmde boek en ook de beste. De boekverfilming is zelfs de meest bekeken film ooit in Nederland! De film zocht grenzen op qua erotische scènes in die tijd en dat speelde ook mee in de populariteit van de film.
De jonge beeldhouwer Erik ontmoet door een lift de liefde van zijn leven, Olga. Ze beleven samen een romantische zomer en besluiten om te gaan trouwen, ondanks dat de moeder van Olga het daar niet mee eens is.
Maar dan begint Olga zich vreemd te gedragen en verlaat Erik. Ze gaat terug naar haar ouders. Erik krijgt korte relaties met andere vrouwen, maar niemand kan aan Olga tippen. Laten komen Erik en Olga elkaar weer tegen.
Deze Nederlandse klassieker moet eigenlijk iedereen gelezen hebben. Ook als je de film al hebt gezien, is het zeker een aanrader om ook het boek te lezen.
2. Soldaat van Oranje (Erik Hazelhoff Roelfzema)
Eerste uitgave boek: 1970
Eerste uitgave film: 1977
Soldaat van Oranje is een prachtig autobiografisch boek van Erik Hazelhoff Roelfzema. Zowel het boek als de boekverfilming zijn in Nederland een groot succes geworden. Ook is er een musical uitgekomen.
In het boek beschrijft de auteur zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij was een Leidse student toen de Duitsers Nederland binnenvielen. In Leiden voerde hij verzetsdaden uit.
In 1941 ging hij naar Engeland en sloot zich daar aan bij de geheime diensten. Hij voerde acties in Nederland uit en zette zich in voor de bevrijding. Hij werd zelfs adjudant van koningin Wilhelmina.
Door het boek lijkt het net alsof je zelf de Tweede Wereldoorlog van dichtbij meemaakt en je leert ook meer over de oorlog. Het boek is uitgebreider dan de film en de musical.
3. Ciske de Rat (Piet Bakker)
Eerste uitgave boek: 1941
Eerste uitgave film: 1955
Ciske de Rat verscheen al voor het eerst in 1941 en is onderdeel van een trilogie van de schrijver Piet Bakker. Door het succes van het eerste boek volgt Ciske groeit op in 1943 en Cis de man in 1946. Een film en een musical kon niet uitblijven.
Ciske is een onhandelbaar jongetje en niemand heeft echt grip op hem. Onder andere verschillende scholen en de kinderbescherming kunnen hem niet in bedwang houden.
Maar dan komt hij bij meester Bruis in de klas. Meester Bruis weet Ciske zelfs weer een plaats te geven in de maatschappij. Echter komt daar weer verandering in als Ciske ruzie krijgt met zijn alcoholistische moeder en dat fataal afloopt.
Dit prachtige stukje Nederlandse literatuur wordt zeer gewaardeerd door vele lezers. De Nederlandse boekverfilmingen waren erg populair in de bioscopen.
4. Komt een vrouw bij de dokter (Kluun)
Eerste uitgave boek: 2003
Eerste uitgave film: 2009
Komt een vrouw bij de dokter is alweer de laatste in deze rij van 4 beste Nederlandse verfilmde boeken ooit, maar zeker ook een aanrader! De film werd ook erg goed ontvangen door het publiek in de Nederlandse bioscopen.
Het verhaal is een autobiografie, gebaseerd op wat de schrijver en zijn vrouw hebben meegemaakt. Stijn en Carmen zijn een jong stel en alles lijkt mee te zitten. Ze hebben veel geld, leuke vrienden en een gezond dochtertje Luna.
Maar dan krijgt Carmen de diagnose borstkanker en op een gegeven moment is het niet meer te genezen. Stijn kan er niet mee omgaan en gaat vreemd met vele vrouwen. Carmen is bezig met haar ziekte en om mooie herinneringen te maken voor Luna, voor later.
Voor vele lezers is het een zeer aangrijpend boek. Het is lastig om geen traantje te laten. De film is ook een echte tranentrekker.
Meer verfilmde boeken + andere aanrader
Hierboven heb je de 16 beste Engelse en 4 beste Nederlandse verfilmde boeken ooit gezien. Wij raden aan om deze boeken die verfilmd zijn te lezen en niet alleen maar de boekverfilmingen te bekijken.
Een aantal boekverfilmingen zijn geregeld op Netflix te zien. Als je nog een DVD-speler hebt, zou je ook op Bol.com kunnen kijken of de DVD’s ertussen staan van je favoriete boekverfilmingen.
Wil je toch nog verder kijken naar nog meer verfilmde boeken? Als je goed zoekt, vind je er op Bol.com nog meer!
Wellicht is het artikel “Top 100 beste boeken aller tijden” ook een aanrader voor je.
Weet je zelf nog goede verfilmde boeken? Dan zien we dat graag in een reactie hieronder terug!
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.