De 20 beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen)!

De 20 beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen) hebben we speciaal voor jou hier in dit artikel gezet. De verhalen in de boeken zijn niet alleen bijzonder, maar van sommige verhalen kan je ook veel leren. De waargebeurde boeken in dit artikel hebben verschillende onderwerpen, zoals misbruik, ontvoering, moord en oorlog. Er staan gelukkig ook succesverhalen tussen. Wil je liever een e-book kopen? Veel van deze boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen zijn ook als e-book verkrijgbaar. Lees lekker verder!

De eerste 10 boeken hebben een beschrijving. De boeken op plaats 11 t/m 20 hebben geen beschrijving. Als je op de cover van een boek klikt op plaats 11 t/m 20, kan je meer over het boek lezen en het eenvoudig bestellen. Je vindt ook de e-books over de waargebeurde verhalen als je op de blauwe knop of op de cover klikt.

1. Het achterhuis (Anne Frank)

Wie kent Anne Frank niet? Ze is wereldberoemd geworden door haar dagboek Het achterhuis. Het is één van de meest gelezen boeken in de wereld.

Anne Frank beschreef van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 in haar dagboek wat zij en haar familie allemaal meemaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je gaat echt de oorlog zien door de ogen van een kind. Het is zeer indrukwekkend en tegelijkertijd ook een waarschuwing voor de toekomst.

Iedereen in Nederland zou dit eigenlijk moeten lezen om te beseffen dat dit nooit meer moet gebeuren. Voor zowel jong als oud is het een echte aanrader.

Er zijn veel waargebeurde boeken over oorlogen, maar dit boek is absoluut de beste. Volgens ons is dit boek echt de onbetwiste nummer 1 bij de 20 beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen).

Veel lezers vinden het boek zeer indrukwekkend en kunnen hun tranen niet in bedwang houden.

Het achterhuis (Anne Frank) boek

2. 400 brieven van mijn moeder (Joseph Oubelkas)

Het leven kan heel erg oneerlijk zijn en daar is Joseph Oubelkas het levende bewijs van. In 400 brieven van mijn moeder vertelt hij zijn verhaal over zijn periode in de Marokkaanse gevangenis.

Hij was onterecht veroordeeld voor een drugssmokkel en kreeg 10 jaar gevangenisstraf. Toch weet Joseph Oubelkas sterk te blijven, onder andere vanwege de brieven van zijn moeder. Hij maakt zelfs goede vrienden in de gevangenis.

Iedereen kan in verschrikkelijke omstandigheden komen, maar het gaat erom hoe je er zelf mee omgaat. Dit boek is een wijze levensles voor veel mensen en staat daarom hoog in deze lijst van de 20 beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen).

Het boek geeft mensen echt stof tot nadenken.

400 brieven van mijn moeder (Joseph Oubelkas) boek

3. De keuze (Edith Eger)

In De keuze vertelt Edith Eger een aangrijpend verhaal over haar tijd in Auschwitz en hoe ze er daarna weer bovenop kwam. Ze helpt nu zelfs mensen als psycholoog om hun gedachten weer vrij te maken.

Bij de beste aanbevolen boeken door Bill Gates staat het boek op plaats 3. Volgens Bill Gates is Edith Eger een voorbeeld voor vele mensen om te leren hoe je om moet gaan met moeilijke situaties.

Na de traumatische gebeurtenissen in Auschwitz heeft Edith Eger toch wat van haar leven weten te maken en ze is een inspiratiebron voor vele mensen wereldwijd.

Dit boek behoort tot de beste waargebeurde boeken over de oorlog (Tweede Wereldoorlog) en is ook in het Engels verkrijgbaar. Voor lezers is het erg aangrijpend en inspirerend.

De keuze (Edith Eger) boek

4. Wild (Cheryl Strayed)

Iedereen zal in zijn/haar leven ooit op een dieptepunt terechtkomen, maar hoe ga je hier mee om? Cheryl Strayed vertelt in Wild hoe zij daar mee om is gegaan.

Cheryl Strayed lag op haar 26e in scheiding en haar moeder was overleden. Ze zat diep in de put. Dan neemt ze opeens een impulsieve beslissing en gaat 1700 kilometer hiken langs de Pacific Crest Trail, in het westen van Noord-Amerika.

Ze heeft helemaal geen ervaring en gaat ervandoor met een grote rugzak. Veel avonturen komen op haar pad, zoals erge hitte, veel sneeuw, en een confrontatie met beren. De tocht is erg mooi, maar ze ervaart ook eenzaamheid. Uiteindelijk is haar leven voor altijd veranderd door de tocht.

De officiële versie is in het Engels verkrijgbaar. Dit boek mag absoluut niet ontbreken bij de beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen), omdat het inspirerend is voor veel mensen. Het boek is ook terug te vinden in “De beste wandelboeken”.

Wild (Cheryl Strayed) boek

5. Lieveling (Kim van Kooten)

Waargebeurde boeken over (kinder)misbruik zijn een waarschuwing dat het wel degelijk (vaak) gebeurd in Nederland en de rest van de wereld. Ook kan het slachtoffers helpen om naar buiten te treden en in het verwerkingsproces.

Het boek Lieveling is waargebeurd, gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt. In het boek verhuist de vijfjarige Puck met haar moeder van een Rotterdamse achterstandswijk naar een kapitale villa in Zwijndrecht. Daar woont de nieuwe man van haar moeder.

Deze man is echter een pedofiel en maakt misbruik van Puck. Het is gruwelijk wat Puck meemaakt en dit zou geen enkel kind meer moeten overkomen.

Dit is zowel voor ouders, familie en slachtoffers een wijze les. Heb je het gevoel dat er iets mis is? Trek dan op tijd aan de bel. En de slachtoffers moeten proberen om zo snel mogelijk de waarheid te vertellen en hulp te zoeken, hoe moeilijk het ook is.

Ondanks dat het een heel zwaar onderwerp is, is het boek toch met humor beschreven. Het raakt mensen erg en sommige gaan zich zelfs medeschuldig voelen.

Lieveling (Kim van Kooten) boek

6. Toen ik je zag (Isa Hoes)

In Toen ik je zag beschrijft Isa Hoes hoe haar leven met Antonie Kamerling was. Ze ontmoette Antonie Kamerling tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. Later zijn ze getrouwd en kregen twee kinderen.

Het was een bekend koppel in Nederland en voor de camera leken ze erg te stralen en zielsgelukkig. Achter de schermen worstelde Antonie Kamerling echter steeds meer met zijn depressies.

Op 6 oktober 2010 maakte Antonie Kamerling zelfs een einde aan zijn leven. Veel mensen zijn depressief en weten dat goed voor de buitenwereld te verbergen. Het is goed dat depressiviteit zichtbaar wordt en daarom staat dit boek hoog in deze lijst van de 20 beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen).

Voor vele mensen is het boek zeer indrukwekkend.

Toen ik je zag (Isa Hoes) boek

7. I am Malala (Malala Yousafzai)

Het boek I am Malala van de dappere Malala hoort echt thuis bij de beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen) en willen we je niet onthouden.

In 2012 werd Malala op vijftienjarige leeftijd in haar gezicht geschoten door een Talibanstrijder. De reden was omdat ze als meisje in Pakistan naar school ging.

Gelukkig overleefde Malala het en sindsdien zet ze zich in om het onderwijs toegankelijk te maken voor meisjes en jonge vrouwen. In 2014 won ze zelfs de Nobelprijs voor de Vrede.

In het boek lees je over haar jeugd in Pakistan, haar familie en hoe ze omgaan met de problemen en wat voor leven ze nu heeft. Het boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Malala wordt zelfs door sommige lezers als de hedendaagse Mandela gezien.

I am Malala (Malala Yousafzai) boek

8. Mijn naam is Selma (Selma van de Perre)

Ook Mijn naam is Selma behoort tot één van de beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen) over een oorlog (Tweede Wereldoorlog). In het boek vertelt Selma van de Perre haar aangrijpende verhaal.

De Tweede Wereldoorlog brak uit toen Selma 17 jaar oud was. Ze was Joods en daarom was haar leven in gevaar. Veel Joden werden opgeroepen voor een werkkamp en Selma ook. Gelukkig kwam ze eronderuit en ze ging het verzet in. Ze veranderde haar naam in Margareta van der Kuit.

Een paar keer wist Selma uit de handen van de nazi’s te glippen, maar in 1944 werd ze verraden en getransporteerd naar kamp Ravensbrück. Selma overleefde het kamp, haar ouders en zusje niet.

In het boek lees je meer over de afschuwelijke gebeurtenissen die Selma heeft meegemaakt en hoe ze toch altijd optimistisch is gebleven. Voor veel lezers is het boek aangrijpend en het laat ze niet los.

Mijn naam is Selma (Selma van de Perre) boek

9. De ontvoering van Alfred Heineken (Peter R. de Vries)

Waargebeurde boeken over een ontvoering zijn vaak spannend en aangrijpend. De ontvoering van Alfred Heineken is volgens ons het beste waargebeurde boek over een ontvoering in Nederland.

Alfred Heineken was een grootaandeelhouder en directeur van Heineken. Dit maakte hem een mooie prooi voor een ontvoering en dit deden criminelen ook in 1983.

Door dit boek krijg je echt een goed beeld over hoe de ontvoerders de ontvoering uitgestippeld en uitgevoerd hebben. De ontvoerders kregen zelfs 35 miljoen gulden losgeld, maar lieten Alfred Heineken en zijn chauffeur niet vrij. Uiteindelijk werden ze wel gevonden door de politie.

Lezers zijn onder de indruk van het boek en vinden het spannend en bijzonder.

De ontvoering van Alfred Heineken (Peter R. de Vries) boek

10. Emma wil leven (Josha Zwaan)

Wij van Goede Boekentips vinden het belangrijk dat Emma wil leven ook in de top 10 staat van de beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen), omdat vooral steeds meer meisjes en jonge vrouwen kampen met een eetstoornis en dat kan leiden tot anorexia.

In dit boek wordt verteld hoe Emma worstelde met de ziekte anorexia. De ziekte had ook invloed op de mensen in haar omgeving. Op haar 12e kreeg ze al te horen dat ze anorexia had. Na een jarenlang gevecht verloor ze in april 2016 op 18-jarige leeftijd de strijd.

Mensen met een eetstoornis of anorexia kunnen veel van dit boek leren en hopelijk op tijd tot het besef komen dat de knop om moet. Ook naasten kunnen leren hoe ze om moeten gaan met iemand die een eetstoornis of anorexia heeft.

Volgens lezers is het boek voor iedereen die meer over eetstoornissen wil weten een must. Het is ook interessant om “Top 10 beste boeken over eetstoornissen” te lezen.

Emma wil leven (Josha Zwaan) boek

11. Mocro Maffia (Wouter Laumans & Marijn Schrijver)

Mocro Maffia (Wouter Laumans & Marijn Schrijver) boek

12. Alleen (Tim Voors)

Alleen (Tim Voors) boek

13. De laatste getuige (Frank Krake)

De laatste getuige (Frank Krake) boek

14. Rinkeldekink (Martine Bijl)

Rinkeldekink (Martine Bijl) boek

15. Judas (Astrid Holleeder)

Judas (Astrid Holleeder) boek

16. Sakura (Naoko Abe)

Sakura (Naoko Abe) boek

17. Shoe Dog (Phil Knight)

Shoe Dog (Phil Knight) boek

18. Moby-Dick (Herman Melville)

Moby-Dick (Herman Melville) boek

19. Ademloos (Kim Moelands)

Ademloos (Kim Moelands) boek

20. Knap voor een dik meisje (Tatjana Almuli)

Knap voor een dik meisje (Tatjana Almuli) boek

Meer waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen) + andere aanraders

Hierboven heb je de beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen) voorbij zien komen. De waargebeurde boeken gaan onder andere over misbruik, ontvoering, moord, oorlog en ziektes. Gelukkig staan er ook succesverhalen tussen.

De bovenstaande boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen zijn veelal ook als e-book verkrijgbaar. Klik op de blauwe knop naar het boek toe op Bol.com en je ziet ook de e-book versie.

Er zal vast en zeker een goed boek voor je tussen staan. Wil je toch nog verder kijken? Dan staan er op Bol.com nog veel meer goede waargebeurde boeken.

Andere artikelen die wellicht ook interessant voor je zijn:

Hopelijk ga je een goed waargebeurd boek lezen en leer je er iets van. Weet jij nog een goed boek dat ook in het bovenstaande lijstje hoort? Dan horen wij dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

3 gedachten over “De 20 beste waargebeurde boeken (Waargebeurde verhalen)!”

  1. “je bent een verschrikkelijk kind” van Nina Blom hoort zeker ook in dit lijstje thuis: over een moeder die haar kind letterlijk ziek maakt en een heel sterk kind/vrouw die deze moeder overleeft.

    Beantwoorden

Plaats een reactie