De beste wandelboeken

De beste wandelboeken hebben we hier speciaal voor jou als wandelliefhebber op een rij gezet. We hebben onderscheid gemaakt tussen de beste boeken over wandelen met wandelverhalen en de beste wandelboeken met wandelroutes in Nederland en België. Door de beste boeken over wandelen met wandelverhalen doe je inspiratie op en het is mooi om wandelverhalen van andere wandelaars te lezen. Misschien ga je zelf wel de wandelroute lopen die de wandelaar van het wandelverhaal heeft afgelegd? Aan de hand van de wandelboeken met wandelroutes in Nederland en België hoef je geen eens ver weg te reizen en kan je hier al mooie wandelroutes afleggen. Voor elke wandelaar staat er wel een goed boek bij. Lees lekker verder!

De beste boeken over wandelen met wandelverhalen

De wandelverhalen in deze boeken over wandelen kunnen je inspireren, blij maken en ook ontroeren. Elke wandelaar zou deze wandelverhalen eigenlijk gelezen moeten hebben.

Via de blauwe knoppen zijn de boeken eenvoudig bij Bol.com te bestellen.

1. Het zoutpad (Raynor Winn)

Het zoutpad is een inspirerend, mooi en ontroerend waargebeurd wandelverhaal. Veel mensen gaan wandelen om de draad weer proberen op te pakken in het leven. Daar is dit boek ook weer een mooi voorbeeld van.

Raynor Winn is al meer dan dertig jaar samen met haar man Moth. Ze wonen in Wales en hebben een B&B die goed loopt. Door een speculatieschandaal raken ze hun huis kwijt en het blijkt ook nog eens dat Moth een erge ziekte heeft.

Ze zijn letterlijk alles kwijtgeraakt. Op hoop van zegen besluiten ze om de South West Coast Path te lopen, een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Het wordt een bijzondere ontdekkingsreis.

Veel wandelaars zijn erg onder de indruk van dit wandelverhaal en willen zelf ook de South West Coast Path gaan wandelen. Wandelaars geven ook aan dat ze belangrijke lessen voor zichzelf uit het boek halen en het een absolute aanrader is voor andere wandelaars.

Het zoutpad (Raynor Winn) boek

2. Wild (Cheryl Strayed)

In deze rij van de beste boeken over wandelen met wandelverhalen mag Wild absoluut niet ontbreken. Het waargebeurde boek is ook verfilmd.

Cheryl Strayed zit op een dieptepunt in haar leven. Ze ligt op haar 26e al in scheiding en haar moeder is overleden. Ze besluit om een wandeltocht te maken van 1700 kilometer, langs de Pacific Crest Trail.

Zonder ervaring gaat ze drie maanden lang op pad. Zowel emotioneel als fysiek is het een erg zware tocht. Ze maakt leuke en minder leuke avonturen mee. De tocht zal haar leven voor altijd veranderen.

Het boek inspireert en ontroert veel wandelaars. Je krijgt ook echt zin om zelf langs de Pacific Crest Trail te gaan wandelen. Voor de echte wandelliefhebbers is het een aanrader!

Wild (Cheryl Strayed) boek

3. Alleen (Tim Voors)

Alleen is ook een wandelverhaal waarbij de Pacific Crest Trail de locatie van de wandeltocht is. Waarom zou je als vader zes maanden lang je gezin verlaten voor een tocht over de Pacific Crest Trail?

Tim Voors heeft daar zijn redenen voor. Hij neemt je mee in deze lange tocht. Belangrijke lessen zijn onder andere dat hij leert genieten van alleen zijn en dat pijn zelfs een tevreden gevoel kan geven.

Eindelijk wordt zijn hoofd leger. Ook maakt hij nieuwe vrienden en gaat zich meer thuis voelen in de wildernis. Alleen zijn brengt je meer dan je denkt.

Volgens wandelaars geeft het boek een mooie inkijk in de lange tocht die Tim Voors heeft afgelegd. De foto’s en illustraties zorgen ervoor dat het verhaal nog meer tot leven komt. Het lijkt net of je er zelf bij bent.

Alleen (Tim Voors) boek

4. Wandellust (Twan Huys)

Twan Huys ken je vast wel van TV, maar wist je dat hij ook een gepassioneerde wandelaar is? In Wandellust vertelt hij daar meer over en neemt hij je mee naar de mooiste wandelgebieden van Nederland.

Op jonge leeftijd ging Twan Huys al met zijn ouders wandelen in het heuvelachtige Zuid-Limburg. In dit boek gaat hij er weer op uit met zijn ouders, maar ook met vrienden en bekenden, zoals Herman Finkers.

Daar komen mooie gesprekken uit voort. De routes zijn een inspiratie om zelf ook bijvoorbeeld met vrienden of familie te lopen. Door de meest uiteenlopende mooie wandelgebieden in het boek doe je in ieder geval genoeg inspiratie op.

Voor veel wandelaars is het een heerlijk boek en ze krijgen zin om zelf ook de routes te gaan lopen. Met dit boek over wandelen heeft Twan Huys zelfs niet-actieve wandelaars aan het wandelen gekregen.

Wandellust (Twan Huys) boek

5. Alleen op avontuur (Lidewey van Noord)

Lidewey van Noord was zo stoer om alleen op pad te gaan en ze heeft daar een boek over geschreven, namelijk Alleen op avontuur. Alleen kan je nog veel meer van een wandeling genieten.

Je hoort en ziet namelijk meer van de omgeving in je eentje. Eigenlijk ben je in de natuur nooit alleen. Echter is niet alles rozengeur en maneschijn bij het alleen wandelen. Dat ontdekte Lidewey van Noord tijdens haar solotochten door de Piëmontese Apennijnen.

Zonder mobiel kan je namelijk in de problemen komen. Stel dat je bijvoorbeeld een been breekt of verdwaald raakt? Echter overwon het plezier steeds de angst. In het boek vertelt Lidewey waarom je als mens alleen op avontuur zou moeten gaan, krijg je tips voor de veiligheid als je alleen op pad bent en hoe je angsten overwint.

Wandelaars vinden het een mooi boek en leuk om te lezen. Alleen op een wandelavontuur gaan is erg leuk, leerzaam en spannend. Dat maakt dit wandelverhaal zeker duidelijk.

Alleen op avontuur (Lidewey van Noord) boek

De beste wandelboeken met wandelroutes in Nederland en België

In Nederland en België zijn prachtige wandelroutes die je als wandelaar zeker zou moeten lopen. In de onderstaande wandelboeken vind je leuke en indrukwekkende wandelroutes in Nederland en België.

Via de blauwe knoppen zijn de boeken eenvoudig bij Bol.com te bestellen.

1. Pieterpad deel 1 en deel 2 (Maarten Goorhuis, Wim van der Ende & Kees Volkers)

Het Pieterpad is het meest bekende Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van Nederland. In Pieterpad deel 1 en Pieterpad deel 2 krijg je alle informatie die je nodig hebt om deze wandelroute te gaan lopen.

Je loopt het Pieterpad van het uiterst noordelijke Pieterburen in Groningen naar één van de meest zuidelijke punten in Nederland, namelijk de Sint Pietersberg. In totaal is de wandelroute ongeveer 500 kilometer.

Deel 1 gaat over het noordelijke deel van de route en deel 2 over het zuidelijke deel. In de boeken krijg je een gedetailleerde routebeschrijving, ingetekende wandelkaarten en veel achtergrondinformatie met mooie foto’s van Wim van der Ende.

Voor lange afstandswandelaars zijn de boeken onmisbaar bij het lopen van het Pieterpad. Ben jij er ook klaar voor om het Pieterpad met deze boeken te gaan lopen?

Pieterpad deel 1 (Maarten Goorhuis, Wim van der Ende & Kees Volkers) boek

2. Romeinse Limespad (Wandelnet)

Het wandelboek Romeinse Limespad is ideaal om deze wandelroute te gaan lopen en te ontdekken waarom de Romeinen ongeveer 2000 jaar geleden naar Nederland kwamen.

In totaal is de wandelroute ongeveer 275 kilometer lang. Je wandelt onder andere langs gereconstrueerde wachttorens en mooie musea, zoals het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Tijdens de mooie wandeltocht leer je meer over de geschiedenis van het Romeinse Rijk (in Nederland) en kan je genieten van mooie steden, jaagpaden, forten, de natuur en nog veel meer!

Volgens wandelaars is de wandelroute duidelijk beschreven in dit wandelboek en krijg je veel interessante achtergrondinformatie. Het is echt een prachtige (historische) wandelroute die je gelopen zou moeten hebben in Nederland.

Romeinse Limespad (Wandelnet) boek

3. Ardennen Hoge Venen (Mathieu Klos)

Het is algemeen bekend dat de Ardennen een prachtig wandelgebied is in België. Daarom mag Ardennen Hoge Venen niet ontbreken in deze rij van de beste wandelboeken met wandelroutes in Nederland en België.

In totaal staan er 50 wandelingen in de Belgische Ardennen en in de Hoge Venen in het boek. Denk bijvoorbeeld aan het hoge moeras ten westen van de Eifel, de Ourthe en de Maas. Je gaat zoveel prachtige natuur tegenkomen.

In veel dallen zal je ook een indrukwekkend château of klooster zien. Door de betrouwbare routebeschrijvingen, gedetailleerde wandelkaarten en informatieve hoogteprofielen kan je zo op pad.

Als je naar wandelboeken over België zoekt, dan is dit boek zeker een grote aanrader! Volgens wandelaars kom je met dit boek op unieke plekken waar je met andere wandelboeken niet zo snel komt.

Ardennen Hoge Venen (Mathieu Klos) boek

4. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen (Michaël Cassaert)

Bij avontuurlijk wandelen denk je in België al snel aan de Ardennen, maar het wandelboek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen maakt duidelijk dat het ook in Vlaanderen prima kan.

Aan de hand van 20 belevenisroutes voor jong en oud kom je bij de mooiste natuurplekken van Vlaanderen. Je gaat mooie wandelavonturen meemaken die je niet wil missen.

De activiteiten kunnen van jou zelfs een echte avonturier maken. Denk aan activiteiten zoals sporen van wilde dieren lezen, een moerasgebied doorkruisen en een steile helling beklimmen met touwen.

Dit wandelboek over België bezorgt wandelaars veel wandelplezier in Vlaanderen door de mooie wandelroutes. Het is een echte aanrader voor de wandelaars die ervan houden om in natuurlijke omgevingen te wandelen.

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen (Michaël Cassaert) boek

5. route.nl – 100 populairste wandelroutes van route.nl (route.nl)

In het wandelboek route.nl – 100 populairste wandelroutes van route.nl staan mooie wandelroutes in Nederland. Ideaal om er lekker op uit te gaan in eigen land.

Er valt meer te ontdekken dan je denkt. Bijvoorbeeld de Veluwe is prachtig om doorheen te wandelen. In verschillende jaargetijden doe je verschillende indrukken op van dit mooie natuurgebied.

Zo zijn er nog meer mooie gebieden die allemaal langskomen in het boek. Het boek heeft een goed formaat om mee te nemen tijdens het wandelen. Ook handig zijn de QR-codes bij de routes, waardoor je de routes eenvoudig op je mobiel kan zetten.

Wandelaars vinden het erg leuk en handig om dit wandelboek te gebruiken om mooie wandelroutes in Nederland te lopen. Nederland heeft veel moois te bieden en dat blijkt maar weer uit dit boek.

route.nl – 100 populairste wandelroutes van route.nl

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 1 januari 2024 - 19:56

Meer boeken over wandelen + andere aanrader en tips over wandeluitrusting

Hierboven heb je de beste wandelboeken gezien, onderverdeeld in de beste boeken over wandelen met wandelverhalen en de beste wandelboeken met wandelroutes in Nederland en België.

Voor elke wandelliefhebber staat er wel een goed boek bij. Maar misschien wil je toch nog verder kijken? Op Bol.com vind je nog meer goede boeken over wandelen.

Wellicht is het artikel “De 10 beste survivalboeken” ook interessant voor je.

Ook is er op Bol.com goede wandeluitrusting te vinden, waardoor je helemaal voorbereid op pad gaat.

Ken je zelf nog goede wandelboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie