De 15 beste whisky boeken

Voor de echte whiskyliefhebbers is het hier een paradijs met de 15 beste whisky boeken. Er staan verschillende boeken over whisky tussen, van boeken over de geschiedenis van whisky en reizen naar de beste distilleerderijen van Schotland tot boeken over het vinden van de beste whisky die bij jou past. Ook staan er genoeg whisky boeken voor beginners tussen. De meeste boeken zijn in het Nederlands, maar er staan ook enkele Engelse boeken tussen. We zouden ook kunnen spreken over de beste boeken over whiskey, met een e voor de y, maar whisky is de standaardvorm. In Ierland en de Verenigde Staten schrijven ze vaak whiskey en bepaalde merken spellen het op die manier. Wij houden het in dit artikel op whisky en gebruiken alleen de spelling whiskey als het desbetreffende boek dat ook doet. Lees lekker verder!

1. Whisky (Charles MacLean)

Whisky is een bijzonder boek van Charles MacLean. Charles MacLean is een echte expert op het gebied van Schotse whisky. Dat zie je ook duidelijk in het boek terug.

Het boek geeft een beschrijving van de 50 belangrijkste distilleerderijen van Schotland. Ingrediënten, methoden en tradities die de malt whisky’s opleveren komen ook ter sprake.

Je ziet onder andere afbeeldingen van de gebouwen en portretten van ambachtslieden die er werkzaam zijn. Het is een uniek boek over Schotse whisky’s.

Echte whiskyliefhebbers genieten erg van het boek. Ben je van plan om Schotse distilleerderijen te bezoeken of ben je er al geweest? Dan is het boek sowieso een musthave.

Whisky (Charles MacLean) boek

2. Het kleine boek – Whisky (Tom Hay)

Het kleine boek – Whisky is echt een boekje dat je als whiskyliefhebber in huis moet hebben. Je zal door het boekje nog meer waardering voor whisky gaan krijgen.

Het boekje is een mix van geschiedenis, terminologie, tips en grapjes. Ook zijn er recepten voor elke whiskyliefhebber, van klassieke cocktails tot fudge gemaakt met Scotch.

Kopers vinden het een erg leuk whisky boekje vol met weetjes. Voor jezelf is het leuk, maar ook om cadeau te geven.

Het kleine boek - Whisky (Tom Hay) boek

3. De weg naar Craigellachie (Hans Offringa)

De weg naar Craigellachie is uitgegroeid tot een echt cultboek in de whiskywereld. Hans Offringa is een echte expert en schrijft al meer dan 30 jaar over whisky.

Het boek heeft veel weg van een autobiografie en is een persoonlijke ontdekkingsreis. Je leert veel over whisky en Schotland. Met het boek is het mogelijk om zelf ook Schotland en whisky te gaan verkennen.

Whiskyliefhebbers genieten van de reisverhalen van Hans Offringa. Dit boek over whisky leest lekker weg en is nog informatief ook. Veel kopers zijn geïnspireerd geraakt om ook door Schotland te reizen.

De weg naar Craigellachie (Hans Offringa) boek

4. Whisky van de Lage Landen (Wieger Favier)

Whisky komt natuurlijk niet alleen maar uit Schotland en Ierland. Dat bewijst het boek Whisky van de Lage Landen ook. Verschillende stokers en bierbrouwers in de Lage Landen hebben al de stap naar whisky gemaakt.

Wieger Favier maakt een reis langs 42 brouwerijen en distilleerderijen. Deze staan vooral in landelijke regio’s, op mooie locaties. Hij heeft met distillateurs en verschillende experts gesproken.

Uiteraard heeft hij ook geproefd. Je leest meer over het stookproces, de vatrijping en de jonge whisky’s. Ook schetst hij een beeld van de distillateurs.

Veel whiskyliefhebbers vinden het erg interessant om met de Nederlandse en Belgische whisky’s kennis te maken. Ook zou je de brouwerijen en distilleerderijen kunnen bezoeken, mochten ze dat toestaan.

Whisky van de Lage Landen (Wieger Favier) boek

5. Het whisky boek (Fernand Dacquin)

Het whisky boek hoort absoluut thuis bij de 15 beste whisky boeken. Fernand Dacquin reist al meer dan 40 jaar door de whiskywereld en kan als geen ander over whisky schrijven.

In totaal staan er 111 “untold stories” in het boek. De meest verrassende anekdotes uit de whiskywereld komen voorbij. Het is een goede uitbreiding op andere boeken die ingaan op distilleren, proeven en reizen.

Je leest onder andere verhalen over geheime recepten, verborgen distilleerderijen en de eerste whiskytoerist. Aspecten over whisky ga je ontdekken die in geen ander boek zijn te vinden.

Vele whiskyliefhebbers genieten van de verhalen over whisky, waar ze nog niks van wisten. Zelfs whiskykenners komen nieuwe aspecten over whisky tegen.

Het whisky boek (Fernand Dacquin) boek

6. Single Malt Flavours (Bob Minnekeer)

Het boek Single Malt Flavours is een ander soort boek dan je tot nu toe hebt gezien. Hou je van whisky en koken? Dan is het boek een echte aanrader!

Single malt whisky is prima in de keuken te gebruiken. Bob Minnekeer en chef-kok Stef Roesbeke hebben samen 40 gerechten bereid. Belangrijk is de combinatie van single malt whisky en kruiden.

Je leert om zelf aan de slag te gaan met de gerechten en om extra smaak toe te voegen. Ook krijg je een introductie over het productieproces van whisky.

Voor whiskyliefhebbers is het boek erg inspirerend. Je leert op een andere manier genieten van whisky. Het is mooi om dit boek over whisky in je boekenkast te hebben staan.

Single Malt Flavours (Bob Minnekeer) boek

7. Whisky Japan (Dominic Roskrow)

Japanse whisky hoort in het rijtje van de beste whisky’s ter wereld. Daarom is het boek Whisky Japan ook zo interessant. Het boek gaat dieper in op Japanse whisky.

In het boek ga je meer over de ontstaansgeschiedenis lezen. Door onder andere beschrijvingen van distilleertechnieken, portretten van belangrijke distilleerderijen en interviews met sleutelfiguren kom je meer over Japanse whisky te weten.

Liefhebbers van Japanse whisky vinden het boek geweldig. Het is zowel een goed whisky boek voor beginners als voor de echte kenners.

Whisky Japan (Dominic Roskrow) boek

8. The World Atlas of Whisky (Dave Broom)

Whisky is wereldwijd erg geliefd. Daarom mag het boek The World Atlas of Whisky natuurlijk niet ontbreken. Whisky uit verschillende landen komt ter sprake.

Dave Broom heeft meer dan 200 distilleerderijen verkend en honderden whisky’s geproefd. Van whisky in Schotland tot Latijns-Amerika, vele gebieden worden besproken.

Je komt nieuwe whisky’s tegen en je zal enthousiast raken om deze uit te proberen. Ook lees je onder andere hoe whisky wordt gemaakt en duik je de geschiedenis in.

Voor whiskyliefhebbers is het een erg compleet boek. Je krijgt veel informatie over whisky in verschillende landen. Sommige whiskyliefhebbers krijgen zelfs zin om naar de landen toe te reizen.

The World Atlas of Whisky (Dave Broom) boek

9. Whisky (Ulrike Lowis)

Met het handboek Whisky reis je door de wereld van whisky. Voor de whiskyliefhebbers is het een leuk fotoboek en naslagwerk in één.

In het handboek lees je meer over de geschiedenis, traditie en vervaardiging van whisky. Je leert meer dan 70 van de beste en meest bijzondere whisky’s ter wereld kennen. Ook staan er recepten voor whiskycocktails in het handboek, zowel voor beginners als whiskykenners.

Whiskyliefhebbers vinden het een erg leuk handboek. Het whisky handboek is geschikt voor beginners en whiskykenners. Ook is het leuk om cadeau te geven.

Whisky (Ulrike Lowis) boek

10. Whisky almanak (Hans & Becky Offringa)

Hans en Becky Offringa staan wereldwijd bekend als The Whisky Couple. Ze hebben al vele prachtige boeken over whisky uitgebracht. Het boek Whisky almanak is zeker ook een aanrader.

In het boek staan meer dan 260 whisky’s en whiskey’s die in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Er is ruimte voor proefnotities. Ook kom je overzichten van whiskyspeciaalzaken, whiskyclubs, whiskyfestivals en whiskyliteratuur tegen.

Dit whisky boek is vooral geschikt voor beginners. Voor de echte whiskykenners kan het misschien wat te beperkt zijn.

Whisky almanak (Hans & Becky Offringa) boek

11. The Complete Whiskey Course (Robin Robinson)

Door het boek The Complete Whiskey Course ga je de wereld van whiskey begrijpen en waarderen. De wereld van whiskey wordt steeds groter en het is interessant om daarin te duiken.

Het boek gaat onder andere dieper in op de geschiedenis van whiskey, hoe dit het maken van whiskey in verschillende landen en gebieden heeft bepaald, verschillende stijlen en het proeven van whiskey.

Ook krijg je informatie om zelf een mooie collectie te maken van whiskey’s uit verschillende landen. De tips in het boek maken van jou een nog grotere whiskeykenner.

Wereldwijd is dit boek over whiskey erg geliefd bij de whiskeyliefhebbers. Het is ook een grote aanrader om cadeau te geven.

The Complete Whiskey Course (Robin Robinson) boek

12. De keuken in met whisky (Hans Offringa)

De keuken in met whisky is nog een boek van Hans Offringa in dit rijtje. Er valt veel meer met whisky te combineren dan je denkt.

Hans Offringa heeft met zijn vrouw Becky 20 geweldige whisky’s geselecteerd. Ze staan ook wel bekend als The Whisky Couple. Ze daagden Jonnie en Thérèse Boer (The Gastronomy Couple) uit om er 20 passende gerechten bij te vinden.

Het resultaat van deze combinaties mag er zeker wezen. Ook wordt er aandacht besteed aan de receptuur en de herkomst van de whisky’s.

Voor de liefhebbers van whisky en koken is dit boek een feestje. De recepten zijn heerlijk, maar niet altijd even makkelijk om te maken. Echter is een uitdaging zeker niet verkeerd.

De keuken in met whisky (Hans Offringa) boek

13. Whisky A Tasting Course (Eddie Ludlow)

Je kan whisky ontdekken door het te proeven. Dat maakt het boek Whisky A Tasting Course ook wel duidelijk. Proef jezelf naar meer whiskywijsheid.

Dit boek helpt je om je eigen whiskystijl te vinden. Er gaat een wereld voor je open met nieuwe whisky’s waar je van kan genieten.

Proef whisky’s van de beste makers wereldwijd en vergelijk ze met elkaar. Ook kan je onder andere het beste uit je whisky halen door tips over slim kopen, het combineren met eten en het maken van heerlijke cocktails.

Het is een goed boek voor whiskyliefhebbers om nog meer van whisky te genieten. Wereldwijd kopen velen het als cadeau voor whiskyliefhebbers. Ook voor jezelf is het een aanrader.

Whisky A Tasting Course (Eddie Ludlow) boek

14. Iconic Whisky (Cyrille Mald & Alexandre Vingtier)

Heb je zin om veel whisky’s uit te proberen en je whiskykennis op te schroeven? Dan is het boek Iconic Whisky echt iets voor jou!

In het boek staan proefnotities gebaseerd op een nieuw aromaschema, geografische 3D-kaarten van productielanden en hun terroirs, food pairing tips, whiskyreizen in Schotland en Japan en nog meer.

Met de 1000 whisky’s in het boek kan je als whiskyliefhebber weer even vooruit. Het is een goed whisky boek voor beginners en whiskykenners.

Iconic Whisky (Cyrille Mald & Alexandre Vingtier) boek

15. Whisky rocks! (Reinier Groenendijk & Martin Hogeboom)

Whisky is in Schotland populairder dan ooit en distilleerderijen draaien op volle toeren. Reinier Groenendijk en Martin Hogeboom besloten om naar Schotland te gaan en hun reis vast te leggen in het boek Whisky rocks!.

De heren hebben een roadtrip van 2300 kilometer gemaakt door Schotland. Tijdens de reis zijn verhalen ontstaan en whisky speelt daar uiteraard een belangrijke rol in.

Het is een roadtrip langs de fijnste whiskystokerijen van Schotland. Je krijgt een mooi beeld van whiskymakers, whiskydrinkers, Schotten en Schotland.

Kopers vinden het een mooi reisververslag, waarin whisky een belangrijke rol speelt. Met de kaart in het boek van de reis kan je zelf ook de reis gaan maken.

Whisky rocks! (Reinier Groenendijk & Martin Hogeboom) boek

Meer boeken over whisky

Hierboven heb je de 15 beste whisky boeken gezien. Whisky boeken voor beginners en echte whiskykenners heb je voorbij zien komen, zowel in het Nederlands als Engels.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over whisky? Op Bol.com vind je er nog meer.

Weet je zelf nog goede boeken over whisky? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie