Top 10 winter prentenboeken voor peuters en kleuters

Winter prentenboeken zijn erg leuk voor peuters en kleuters, want voor veel kinderen is de winter het mooiste seizoen van het jaar. In deze top 10 vind je de beste prentenboeken over de winter voor peuters en kleuters. Je komt onder andere prentenboeken tegen over vogels in de winter, andere dieren in de winter (die een winterslaap houden) en sneeuw. Een prentenboek over een ijsbeer hoort er natuurlijk ook bij. Ook kom je erachter waar de beste (online) digitale winter prentenboeken te vinden zijn. Tot slot geven we je een tip waar je eenvoudig nog meer prentenboeken met het thema winter kan bestellen. Lees snel verder!

1. Wat een winter! (Rotraut Susanne Berner)

Het is nooit saai in de winter. Dat bewijst het prentenboek Wat een winter! wel. Met dit kijk- en zoekboek beleven peuters en kleuters veel kijk- en zoekplezier!

De prenten geven een beeld van het drukke leven in de stad. Enkele voorbeelden van gebeurtenissen in de prenten:

  • Een vrouw mist de bus
  • De papegaai van Lene is zoek
  • Iemand is zijn portemonnee en sleutel verloren

Ouders kunnen zelf verhalen bedenken bij de gebeurtenissen. Kinderen raken niet uitgekeken in dit prentenboek over de winter en ontdekken steeds iets nieuws.

Wat een winter! (Rotraut Susanne Berner) boek

2. Boer Boris – Boer Boris in de sneeuw (Ted van Lieshout)

De prentenboeken van Boer Boris zijn een begrip geworden. Je zal er zelf ook vast wel over gehoord hebben. Een prentenboek van Boer Boris over de winter, Boer Boris – Boer Boris in de sneeuw, mag natuurlijk niet ontbreken.

Boeren hebben het zwaar in de winter. Boer Boris ook. Heel zijn boerderij is wit van de sneeuw. Gelukkig heeft Boer Boris een sneeuwschuifmachine. Het is een hele grote van wel 1000 kilo!

Dit prentenboek met veel sneeuw geeft kinderen een winters gevoel. Kinderen gaan verlangen naar de sneeuw. De rijmen maken het leuk om naar te luisteren.

Boer Boris - Boer Boris in de sneeuw (Ted van Lieshout) boek

3. Karel en Kaatje – Kaatje in de winter (Liesbet Slegers)

Veel kinderen kennen Karel en Kaatje wel en houden van dit duo. Tijdens de winter is het daarom een aanrader om het prentenboek Karel en Kaatje – Kaatje in de winter voor te lezen.

Het is heel erg koud buiten. Met warme kleren gaat Kaatje naar buiten. Er valt opeens sneeuw en dat maakt het helemaal een mooie winterdag!

Het is een erg leuk prentenboek met de winter als thema. Zowel thuis als in de klas is het een aanrader voor peuters en kleuters. Kinderen genieten van dit prentenboek over de winter.

Karel en Kaatje - Kaatje in de winter (Liesbet Slegers) boek

4. Anna – Anna en de winter (Kathleen Amant)

Kathleen Amant heeft al heel veel prentenboeken over Anna gemaakt. Deze prentenboeken vallen in de smaak bij kinderen. Anna – Anna en de winter is een ideaal prentenboek voor de winter!

De blaadjes zijn van de bomen gevallen. De vogeltjes kunnen geen eten meer vinden en de grond is bevroren. Het is winter! Anna doet haar warme kleren aan en gaat naar buiten.

Peuters en kleuters leren meer over de winter. Het prentenboek legt onder andere goed uit dat vogels in de winter moeilijk eten kunnen vinden. In het prentenboek komt natuurlijk ook sneeuw voor.

Anna - Anna en de winter (Kathleen Amant) boek

5. Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter (Sam McBratney)

Het prentenboek Raad eens hoeveel ik van je hou is een echte klassieker en erg populair. Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter is van dezelfde makers. Dit is een luxe pop-up editie.

Hazeltje geniet ervan om te huppen met Grote Haas in de sneeuw. Samen spelen ze “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” in de sneeuw. De sneeuw glinstert helemaal.

Kinderen vinden de pop-ups prachtig en kijken er vol bewondering naar. Het prentenboek komt helemaal tot leven door de mooie pop-ups. Het is mooi om samen te lezen met de mensen van wie je houdt.

Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter (Sam McBratney) boek

6. Heksje Mimi – Heksje Mimi tovert sneeuw (Kathleen Amant)

Normaal houden kinderen niet zo van heksen, maar heksje Mimi is een uitzondering. Een winter zonder heksje Mimi is toch iets minder leuk. Gelukkig is daar het prentenboek Heksje Mimi – Heksje Mimi tovert sneeuw.

De winter is koud en nat en heksje Mimi vindt dat niet zo leuk. Ze wil namelijk sneeuw. Heksje Mimi probeert sneeuw te toveren, maar dat is best lastig. Ze krijgt gelukkig hulp van Roosje.

Het is voor kinderen een prachtig prentenboek waar sneeuw centraal staat. Thuis en op school is het een aanrader. Kinderen vragen elke winter weer om het voor te lezen.

Heksje Mimi - Heksje Mimi tovert sneeuw (Kathleen Amant) boek

7. Kleine IJsbeer – Kleine IJsbeer, waar ga je naartoe? (Hans de Beer)

In deze top 10 winter prentenboeken voor peuters en kleuters mag natuurlijk een prentenboek over een ijsbeer niet ontbreken. Kleine IJsbeer – Kleine IJsbeer, waar ga je naartoe? is een mooi prentenboek met een ijsbeer in de hoofdrol.

De kleine ijsbeer Lars komt in een vissersnet terecht. Dit is niet de bedoeling. Via een schip komt hij in een grote stad. De scheepskat Nemo weet daar de weg. Lars weet niet wat hij ziet, maar wordt ook vuil. Hij verlangt toch wel weer naar de schone witte Noordpool.

Kinderen houden van dit prentenboek over de kleine ijsbeer. Een ijsbeer geeft toch een winters gevoel. De prenten zijn mooi en authentiek.

Kleine IJsbeer – Kleine IJsbeer, waar ga je naartoe?

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 1 januari 2024 - 19:56

8. Iets wat sneeuw heet (Yuval Zommer)

Iets wat sneeuw heet is een ander prentenboek in deze top 10 waar sneeuw centraal staat. Sneeuw hoort bij de winter en kinderen worden daar blij van.

Poolvos en Poolhaas zijn vrienden. Allebei zijn ze geboren in de lente. In de zomer werden ze vrienden van elkaar. Het is nu herfst en ze zijn nieuwsgierig geworden over wat sneeuw is. Ze gaan op ontdekkingstocht en verschillende dieren helpen daarbij.

Tijdens de winter is het echt een grote aanrader om dit prentenboek voor te lezen. Het verhaal is creatief en leuk. Ook de prenten zijn erg mooi.

Iets wat sneeuw heet (Yuval Zommer) boek

9. Boet de beer (Kaisa Happonen)

Een prentenboek over een winterslaap ontbreekt nog, tot nu. Boet de beer gaat namelijk over een beer die een winterslaap probeert te houden.

Doordat het winter is, gaat Boet de beer zijn hol in om te beginnen aan zijn winterslaap. Dit lukt echter maar niet. Hij is ook helemaal niet moe. En waarom zou je eigenlijk net zoals alle andere beren een winterslaap moeten houden?

Bij het prentenboek zit een gratis augmented reality app en daardoor komt het verhaal nog meer tot leven. Zowel kinderen als ouders genieten ervan.

Boet de beer (Kaisa Happonen) boek

10. De winter komt! (Jan Thornhill)

Hoe overleven dieren de winter? In het prentenboek De winter komt! leren kinderen hoe dieren overleven in de winter. Het is leuk en leerzaam.

Nora kent de gevaarlijke wolf, de vos en de uil wel, maar wat/wie is de winter? Hier heeft ze nog nooit van gehoord. De vogels vluchten, moet ze dit ook doen?

Voor kinderen is het leerzaam om via dit prentenboek te ontdekken hoe dieren overleven in de winter. Ook is het verhaal leuk en kinderen leven mee met Nora.

De winter komt! (Jan Thornhill) boek

Digitale winter prentenboeken

(Online) Digitale winter prentenboeken zijn ook een mooie optie. We bedoelen in dit geval e-books. Bijvoorbeeld op een tablet of smartboard is het leuk om deze prentenboeken over de winter voor te lezen.

De volgende digitale winter prentenboeken zijn een aanrader:

Op Bol.com vind je nog meer digitale prentenboeken over de winter.

Meer prentenboeken met het thema winter + andere aanraders

Hierboven heb je de top 10 winter prentenboeken voor peuters en kleuters gezien. Onder andere prentenboeken over vogels en andere dieren in de winter, sneeuw, een ijsbeer en winterslaap ben je tegengekomen.

Ook (online) digitale winter prentenboeken zijn een mooie mogelijkheid en heb je gezien. Voor iedereen staat er wel een goed (digitaal) prentenboek over de winter tussen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer prentenboeken met het thema winter? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden.

De volgende artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

Ken je zelf nog goede winter prentenboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie