Top 10 beste zelfhulpboeken

Op zoek naar zelfhulpboeken? Dan zit je hier goed met de top 10 van beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen! Eerst gaan we kijken wat zelfhulpboeken zijn en of ze ook echt helpen. Er komen verschillende soorten zelfhulpboeken voorbij die onder andere gaan over persoonlijke groei, financiën, depressie en onzekerheid. Voor iedereen staat er wel een geschikt boek tussen. Lees lekker verder en ontdek de inspirerende zelfhulpboeken!

Wat zijn zelfhulpboeken en helpen ze ook echt?

Tegenwoordig word je doodgegooid met zelfhulpboeken, bij veel boeken denk je misschien weleens “Daar heb je er weer zo één”. Gelukkig staan hier alleen maar zelfhulpboeken die je echt kunnen helpen.

Maar wat zijn zelfhulpboeken eigenlijk? Zelfhulpboeken zijn boeken die je kunnen helpen op allerlei vlakken, denk bijvoorbeeld aan persoonlijke groei, het bestrijden van je depressie of om over je onzekerheid heen te stappen.

Over elk onderwerp is er tegenwoordig wel een zelfhulpboek te vinden. Dat betekent natuurlijk niet dat elk zelfhulpboek je ook echt verder gaat helpen.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat zelfhulpboeken op zich niet je problemen op gaan lossen of je persoonlijk laten groeien. De boeken kunnen wel je denkwijze veranderen en je in de juiste richting sturen.

Uiteindelijk moet je het toch zelf gaan doen. Zelfhulpboeken kunnen echt helpen, maar zelf moet je het initiatief nemen om met de stof uit een zelfhulpboek aan de slag te gaan.

Man is aan het lezen met mooie lucht op achtergrond

Top 10 beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen

Hieronder zie je de top 10 van beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen. Van elk boek is er een Nederlandse en Engelse versie.

Via de linkjes en blauwe knoppen kan je de boeken eenvoudig op Bol.com bestellen.

1. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)

De titel, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, is misschien een beetje misleidend. Het klinkt als een soort business boek, maar het gaat verder dan dat!

In het boek bespreekt Stephen Covey zeven eigenschappen die je werk-, privé- en gezinsleven verbeteren. Het mooie is dat iedereen aan deze eigenschappen kan werken.

De filosofie van dit boek is tijdloos en daarom zal het nog lang een populair zelfhulpboek blijven. Inmiddels zijn er al meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht in ongeveer 50 talen.

The 7 Habits of Highly Effective People is de Engelse versie van het boek. Al miljoenen mensen wereldwijd hebben aan de eigenschappen uit het boek gewerkt en hebben daar profijt van in het dagelijks leven.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey) boek

2. Patronen doorbreken (Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer)

Patronen doorbreken is een boek dat absoluut niet mag ontbreken in deze top 10 van beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen. Veel mensen hebben baat bij het boek.

Misschien komt het je bekend voor dat je steeds dezelfde fouten maakt? Je wilde anders reageren, maar toch is het (weer) niet gelukt. Waarschijnlijk heb je te maken met patronen in je gedrag die je niet kan doorbreken.

Veel mensen hebben daar last van. Met schematherapie leer je ontdekken wat de oorsprong is van je gedragspatronen en hoe je dit verandert. Je komt erachter wat voor invloed je gedragspatronen op je leven hebben en na de verandering voel je jezelf een stuk beter.

Er is ook een Engelse versie van het boek, namelijk Breaking Negative Thinking Patterns. Vele mensen hebben door dit boek hun leven in positieve zin veranderd.

Patronen doorbreken (Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer) boek

3. Think and Grow Rich (Napoleon Hill)

Think and Grow Rich van Napoleon Hill is één van de meest populaire zelfhulpboeken en zal je misschien weleens voorbij hebben zien komen. Dit is een uitstekend boek voor persoonlijke groei en succes.

Napoleon Hill heeft 13 principes beschreven die kunnen zorgen voor persoonlijke groei, succes en rijkdom. Deze principes heeft Napoleon Hill niet zomaar uit zijn duim gezogen.

Hij heeft namelijk meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar rijke en succesvolle mensen. Napoleon Hill ontdekte dat deze principes hun zover heeft gebracht en jij kan deze principes ook aanleren.

Er is ook een Engelse versie met dezelfde titel, namelijk Think and Grow Rich. Dit tijdloze boek uit 1937 heeft ervoor gezorgd dat miljoenen mensen echt hun dromen aan het najagen zijn.

Think and Grow Rich (Napoleon Hill) boek

4. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt (Dale Carnegie)

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt verscheen al in 1936, maar is net zoals vele andere boeken in deze top 10 van beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen tijdloos.

Omgaan met mensen, zowel privé als zakelijk, is heel belangrijk in het leven. Door dit boek groei je op dat gebied. Je leert onder andere om ervoor te zorgen dat andere mensen zich geliefd en gewaardeerd voelen en mensen gaan jou ook meer waarderen.

Naast dat het makkelijk leesbaar is, is de theorie goed in te praktijk te brengen. Dit maakt het boek erg laagdrempelig.

De oorspronkelijke Engelse versie heet How to Win Friends and Influence People. Vele lezers zijn anders gaan kijken naar vriendschappen en zijn beter geworden in de omgang met mensen.

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt (Dale Carnegie) boek

5. Rich Dad Poor Dad (Robert T. Kiyosaki)

Rich Dad Poor Dad is het beste zelfhulpboek wat betreft financiën. Robert T. Kiyosaki spreekt uit ervaring, want hij is zelf financieel onafhankelijk geworden.

In het boek vertelt hij hoe hij dat heeft kunnen bereiken. Zijn biologische vader was hoogopgeleid en had vaak financiële problemen. De vader van zijn vriend Mike had de middelbare school niet afgemaakt en behoorde toch tot één van de rijkste mannen van Hawaï.

Robert T. Kiyosaki kwam erachter hoe dit kon. Het komt er kort gezegd op neer dat arme mensen werken voor hun geld en rijke mensen laten het geld voor hun werken.

Rijke pa arme pa is de Nederlandse versie van het boek. Miljoenen mensen wereldwijd hebben door het boek al een gezondere financiële situatie voor zichzelf kunnen creëren en geven dit ook door aan hun kind(eren).

Rich Dad Poor Dad (Robert T. Kiyosaki) boek

6. You Are a Badass (Jen Sincero)

You Are a Badass is een heel goed zelfhulpboek voor vrouwen om over je onzekerheid heen te stappen en te gaan voor de dingen die je echt wil in het leven.

Misschien ben je al blij met je leven, maar er zijn altijd wel dingen die je anders wil zien, wil verbeteren of naar verlangt, zoals een nieuwe baan of een wereldreis maken.

Jen Sincero geeft je met dit boek het zelfvertrouwen om helemaal voor je levensdoelen te gaan. Door de praktische aanpak kan je gelijk aan de slag.

In het Engels heet het boek ook You Are a Badass. Voor sommige lezers zijn het open deuren, maar de meeste lezers hebben echt veel aan het boek en gaan daadwerkelijk hun levensdoelen achterna.

You Are a Badass (Jen Sincero) boek

7. The Subtle Art of Not Giving a F*ck (Mark Manson)

The Subtle Art of Not Giving a F*ck is anders dan de andere boeken in deze top 10 van beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen. Dit is eigenlijk het ideale boek voor zelfhulphaters!

Mark Manson geeft aan dat je moet stoppen met altijd maar positief zijn. Dit is ook niet mogelijk. Het is belangrijk om te leren omgaan met je tekortkomingen en tegenslagen die je meemaakt.

Als je hiermee kan omgaan, zal dat je juist moed en vertrouwen geven. Naast de humor in het boek worden de theorieën ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

De edele kunst van not giving a f*ck is de Nederlandse versie van het boek. Er zijn twee uitersten. Lezers vinden het boek helemaal geweldig of helemaal niks.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck (Mark Manson) boek

8. Miracle Morning (Hal Elrod)

De titel, Miracle Morning, verraadt al een beetje waar het boek over gaat. Veel mensen halen te weinig uit hun ochtenden. Dit boek brengt daar verandering in.

Aan de hand van 6 gewoontes leer je om voor 08:00 uur al helemaal klaar te zijn voor de dag die komen gaat. In plaats van gestrest je bed uit en bijvoorbeeld gelijk naar je werk of je kinderen naar school brengen, neem je eerst tijd voor jezelf.

Op de lange termijn zullen de oefeningen uit dit boek leiden tot een succesvoller, rijker en bevredigender leven. Het zelfhulpboek is geschikt als je wil werken aan je persoonlijke groei, maar ook voor mensen met een depressie kan het helpen.

De Engelse versie heet The Miracle Morning. Al vele mensen wereldwijd ervaren de voordelen in hun leven door de oefeningen uit het boek.

Miracle Morning (Hal Elrod) boek

9. Redenen om te blijven leven (Matt Haig)

Redenen om te blijven leven kan je niet helemaal scharen onder de zelfhulpboeken, maar toch kan het een steun zijn voor mensen met een depressie.

Tegenwoordig lijden helaas veel mensen aan een depressie en daarom vinden we het belangrijk dat dit boek er ook bij staat. Je voelt je door dit boek niet meer alleen en het kan je inspireren om uit je depressie te komen.

Matt Haig was depressief en wilde er zelfs een einde aan maken. In het boek lees je hoe hij omging met zijn depressie en hoe hij het uiteindelijk overwon.

Reasons to Stay Alive is de Engelse versie van het boek. Voor veel mensen met een depressie is het een erg herkenbaar en nuttig boek.

Redenen om te blijven leven (Matt Haig) boek

10. Emotionele intelligentie (Daniel Goleman)

Emotionele intelligentie is een heel interessant boek om te werken aan je persoonlijke groei. Volgens Daniel Goleman zijn emotionele vaardigheden de sleutel tot succes.

Emotionele vaardigheden blijken zelfs belangrijker te zijn dan rationele vaardigheden en zijn belangrijk voor je werk, relaties en lichaam. Vaak wordt het onderschat.

De meeste mensen focussen zich op het IQ, maar een hoog IQ alleen is geen zekerheid dat je een gelukkig leven gaat leiden. In het boek wordt de focus gelegd op EQ (Emotionele intelligentie).

De titel van de Engelse versie is Emotional Intelligence. Voor vele lezers is het erg interessant en verhelderend. De adviezen passen ze toe in het dagelijks leven.

Emotionele intelligentie (Daniel Goleman) boek

Nog meer zelfhulpboeken + andere aanraders

Hierboven heb je de top 10 van beste zelfhulpboeken voor mannen en vrouwen gezien. Daar staan onder andere zelfhulpboeken bij over persoonlijke groei, financiën, depressie en onzekerheid.

Verschillende onderwerpen komen voorbij en daardoor staat er vast en zeker een inspirerend zelfhulpboek voor jou tussen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer zelfhulpboeken? Op Bol.com vind je er nog meer!

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

Weet jij nog een goed zelfhulpboek? Laat het dan hieronder in een reactie weten.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie