Top 10 zomer prentenboeken voor peuters en kleuters

Zomer prentenboeken zijn geweldig voor kinderen. Welk kind houdt er niet van de zomer? Daarom hebben we een top 10 zomer prentenboeken voor peuters en kleuters gemaakt. Je komt onder andere prentenboeken over vakantie, kamperen, de zee, op reis gaan en het strand tegen. Ook ga je de beste (online) digitale zomer prentenboeken zien. Voor iedereen is er hier wel een leuk voorleesboek over de zomer te vinden. We geven aan het eind ook nog een tip waar nog meer prentenboeken met het thema zomer eenvoudig te bestellen zijn. Lees snel verder!

1. Zonnige zomer (Rotraut Susanne Berner)

In de zomer is er altijd veel te beleven. Dat is ook wel te merken in het prentenboek Zonnige zomer. Voor peuters en kleuters is het een leuk kijk- en zoekboek.

Verschillende personages maken verschillende avonturen mee. Susanne houdt bijvoorbeeld haar verjaardagsfeest in het park en er zijn pinguïns verdwaald.

Het is een geweldig prentenboek met het thema zomer voor peuters en kleuters. Er is elke keer wel iets nieuws te ontdekken. Zelfs voor (groot)ouders is het leuk om elke keer nieuwe dingen te zien.

Zonnige zomer (Rotraut Susanne Berner) boek

2. Anna – Anna en de zomer (Kathleen Amant)

Anna is inmiddels bekend bij veel kinderen door de Anna prentenboeken. Een prentenboek van Anna over de zomer, Anna – Anna en de zomer, mag daarom uiteraard niet ontbreken.

Anna vindt de zomer geweldig. Ze huppelt lekker met haar sandaaltjes aan door het gras. Ze gaat met kleine Lars in de zandbak spelen en ze gaan daarna het zwembadje in. Opeens komt mama met een leuke verrassing..

Kinderen zijn helemaal weg van dit voorleesboek over de zomer. Ze leren en herkennen wat er allemaal tijdens de zomer gebeurt en krijgen zelf ook zin in de zomer.

Anna - Anna en de zomer (Kathleen Amant) boek

3. Kas en Saar – Saar in de zomer (Pauline Oud)

Kas en Saar beleven veel in hun prentenboeken. In het prentenboek Kas en Saar – Saar in de zomer gaat het over Saar. Een zomer met Saar is nog leuker!

Saar beleeft veel dingen met oma in de zomer. Ze gaat bijvoorbeeld aardbeien en tomaten plukken in de moestuin van oma. Ook ziet ze een apart beestje. Het beestje is rood met zwarte stippen. Wat voor beestje is het?

Peuters en kleuters worden helemaal vrolijk van dit prentenboek. Ze krijgen echt zin om de zomer te gaan vieren!

Kas en Saar - Saar in de zomer (Pauline Oud) boek

4. Luuk en Lotje – Het is zomer! (Ruth Wielockx)

Luuk en Lotje zijn misschien wel de bekendste tweeling voor kinderen tegenwoordig. Hoe gaaf is een zomer wel niet met deze tweeling? Gelukkig is daar het prentenboek Luuk en Lotje – Het is zomer!.

Voordat Luuk en Lotje in de tuin gaan spelen, smeren ze zichzelf in met zonnecrème. De zon schijnt namelijk fel. Ze spelen onder andere in de zandbak en het zwembadje. Maar waar is Luuk opeens gebleven?

Veel kinderen zijn dol op de prentenboeken van Luuk en Lotje. Ze zijn daarom blij dat er een Luuk en Lotje prentenboek is met het thema zomer.

Luuk en Lotje - Het is zomer! (Ruth Wielockx) boek

5. Anna – Met opa en oma naar zee (Kathleen Amant)

Anna – Met opa en oma naar zee is nog een Anna prentenboek in deze top 10. Dit prentenboek gaat over vakantie, de zee en het strand. Echt zomers dus!

Anna rijdt met opa en oma in de auto naar hun vakantiehuisje aan zee. Een paar dagen blijven ze daar. Anna vermaakt zich op het strand met onder andere schelpjes zoeken en pootjebaden.

Het verhaal en de prenten zijn erg leuk voor kinderen. Het is ook erg leuk om dit voorleesboek over de zomer richting een vakantie aan zee voor te lezen.

Anna - Met opa en oma naar zee (Kathleen Amant) boek

6. Ikke op reis – Ikke gaat vliegen (Els den Butter)

Een prentenboek over op reis gaan hoort echt bij de zomer. Daarom staat Ikke op reis – Ikke gaat vliegen ook in deze top 10. In dit geval gaat het om een (lange) vliegreis.

Ikke gaat voor het eerst vliegen. Gelukkig is ze wel met papa en mama. Ook haar lievelingsknuffel gaat mee. Ikke weet niet wat ze meemaakt. Ga je ook mee?

Voor peuters en kleuters is dit prentenboek de ideale voorbereiding op een (lange) vliegreis. Kinderen snappen beter wat ze te wachten staat. Ook voor kinderen die al gevlogen hebben, is het een leuk prentenboek.

Ikke op reis - Ikke gaat vliegen (Els den Butter) boek

7. Pettson en Findus – Pettson gaat kamperen (Sven Nordqvist)

Als je aan de zomer denkt, dan denk je ook vaak aan kamperen. Kinderen houden ook van kamperen. Daarom is het prentenboek Pettson en Findus – Pettson gaat kamperen een echte aanrader!

Op zolder vindt poes Findus een oude tent. Hij krijgt Pettson zover om samen te gaan kamperen. Maar komen ze wel op de bestemming aan waar ze naartoe willen?

De prentenboeken van Pettson en Findus vallen in de smaak bij kinderen. Dat is bij dit prentenboek ook weer het geval.

Pettson en Findus - Pettson gaat kamperen (Sven Nordqvist) boek

8. Heksje Mimi – Heksje Mimi op vakantie (Kathleen Amant)

Op vakantie naar zee met heksje Mimi. Welk kind wil dat nou niet? Heksje Mimi – Heksje Mimi op vakantie is een zomers prentenboek over vakantie, de zee en het strand.

Met de bus zijn heksje Mimi en haar heksenvriendjes op weg naar zee. Ze gaan daar vakantie houden. Als ze er zijn, gaan ze heerlijk spelen op het strand. Het is een geweldige vakantie!

Door het leuke verhaal en de prenten komen kinderen helemaal in de vakantiestemming. Het is een ideaal voorleesboek voor de zomervakantie.

Heksje Mimi - Heksje Mimi op vakantie (Kathleen Amant) boek

9. Fien en Milo – Zomer met Fien en Milo (Pauline Oud)

Veel kinderen hebben al prentenboeken van Fien en Milo. Een prentenboek over de zomer van dit duo, Fien en Milo – Zomer met Fien en Milo, is erg leuk om ook te hebben.

Het is erg heet buiten in de zomer. Fien en Milo gaan lekker naar het strand. Ze bouwen onder andere een zandkasteel en zoeken schelpjes. Maar waar is Milo opeens gebleven?

Door dit prentenboek leren kinderen meer over de zomer. Ze leren bijvoorbeeld welke kleding er bij de zomer hoort en wat er allemaal in de zomer gebeurt.

Fien en Milo - Zomer met Fien en Milo (Pauline Oud) boek

10. Stekel – Stekel in de zomer (Harald Timmer)

Bij een egel zou je misschien meer denken aan de herfst, maar er zijn natuurlijk ook egels in de zomer! Stekel – Stekel in de zomer is een goed prentenboek met het thema zomer.

De zon schijnt en daarom is egeltje Stekel lekker de hele dag buiten. Hij smeert zich goed in en gaat onder andere spelen met de waterbaan en bellen blazen.

Kinderen genieten van dit prentenboek. Ook voor (groot)ouders is het een heerlijk prentenboek om voor te lezen.

Stekel - Stekel in de zomer (Harald Timmer) boek

Digitale zomer prentenboeken

Er zijn ook (online) digitale zomer prentenboeken en wij hebben de beste voor je opgezocht. We bedoelen in dit geval e-books. Op een tablet of bijvoorbeeld een smartboard is het leuk om deze e-books voor te lezen.

De volgende digitale zomer prentenboeken zijn erg leuk om voor te lezen, waaronder ook een digitaal prentenboek over vakantie:

Als je goed zoekt op Bol.com, vind je nog meer digitale prentenboeken over de zomer.

Meer prentenboeken met het thema zomer + andere aanraders

Hierboven heb je de top 10 zomer prentenboeken voor peuters en kleuters gezien. Onder andere prentenboeken over vakantie, kamperen, de zee, op reis gaan en het strand ben je tegengekomen.

Ook (online) digitale zomer prentenboeken zijn interessant om naar te kijken. De zomer wordt voor kinderen nog leuker door voorleesboeken over de zomer!

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer prentenboeken met het thema zomer? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden.

De volgende artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

Ken je zelf nog goede zomer prentenboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie